Home Bijgerecht Lauwwarme bietensalade

Lauwwarme bietensalade

door Christa Dreef
lauwwarme bietensalade

Dit recept voor een lauwwarme bietensalade is gebaseerd op een recept van Jonnie Boer uit zijn kookboek Jonnie & Thérèse thuis, te verkrijgen via https://www.librije.com/kookboek-thuis.html. Dat kookboek is echt een aanrader. Er staan super leuke recepten in die allemaal eenvoudig thuis te maken zijn. Ik heb voor dit gerecht enkel rode bieten gebruikt, maar als je verschillende gekleurde bieten gebruikt, krijg je een heel feestelijk effect. In plaats van bietensap gebruik ik cranberry-appelsap om de bieten in te koken.

Ingrediënten:

  • 1 kg verse rode bieten
  • 1,5 liter cranberry-appelsap
  • 3 blaadjes laurierblaadjes
  • 3 tenen knoflook
  • 10 korianderzaadjes
  • 10 komijnzaadjes
  • 2 sjalotjes
  • 2 el hojiblanca olijfolie
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 1 tl versgemalen zwarte peper
  • 3 el tuinkers

Bereidingswijze lauwwarme bietensalade:

Was de bieten en doe ze in een ruime kookpan. Voeg de cranberry-appelsap toe, alsmede de laurierblaadjes/ Plet de koriander- en komijnzaadjes en voeg toe. Sla de knoflooktenen plat en voeg eveneens toe. Zet de kookpan op je hittebron en kook de bieten in ongeveer een uur gaar. Giet de bieten, als ze gaar zijn, af en pel ze. Snijd ze vervolgens in mooie gelijke stukken. Doe ze in een mooie schaal, bijvoorbeeld van black pottery. Pel de sjalotjes en hak ze heel fijn. Meng de sjalotjes door de bieten. Sprenkel tenslotte de olijfolie over de bieten en bestrooi met het zout en peper. Knip tot slot de tuinkers en verdeel over de lauwwarme bietensalade.

Benieuwd waar die black pottery schalen vandaan komen? Check: https://koksland.nl/product-categorie/pannen/black-pottery/ of kijk eens op https://www.galerijdehamer.nl/black-pottery/

Bekijk ook eens deze workshops