Home Hoofdgerecht Lasagna
Lasagna

Lasagna is een Italiaans gerecht dat bekend staat om zijn lagen pasta, saus, kaas en andere ingrediënten zoals vlees en groenten. Het is een van de oudste soorten pasta en een belangrijk gerecht in de Italiaanse keuken.

De oorsprong van lasagna gaat terug tot de oudheid, en er zijn verschillende theorieën over waar het precies vandaan komt. Sommige bronnen suggereren dat het kan zijn ontstaan in het oude Griekenland, waar het woord “Laganon” werd gebruikt om een plat stuk deeg te beschrijven dat in lagen werd gesneden. Anderen geloven dat lasagna zijn oorsprong vindt in het oude Rome. Dit recept is met rode saus maar je kan natuurlijk de laatste laag aanbrengen met bechamelsaus voordat je de kaas en mozzarella aanbrengt. En mocht je nog restjes groenten hebben kan je die prima gebruiken in deze lasagna.

Ingrediënten lasagna:

Voor de Rode Saus:

4 trostomaten, in blokjes gesneden

1 ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

400ml tomatensaus (uit blik of zelfgemaakt)

2 eetlepels olijfolie

Zout, peper, oregano en basilicum naar smaak

Voor de Lasagna:

300g rundergehakt

2 wortels, fijngehakt

1 kleine broccoli, in kleine roosjes gesneden

2 stengels bleekselderij, fijngesneden

200g verse lasagnabladen

100g Parmezaanse kaas, geraspt

150g mozzarella, in plakjes gesneden

Optioneel voor de Bechamelsaus:

50g boter

50g bloem

400ml melk

Zout en versgemalen witte peper

Instructies:

Maak de Rode Saus: Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de trostomaten, tomatensaus, oregano, basilicum, zout en peper toe. Laat 20-30 minuten sudderen tot de saus dikker wordt.

Optioneel, maak de bechamelsaus

Bechamelsaus maken: Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer 2 minuten. Voeg langzaam de melk toe, blijf roeren tot de saus glad en dik is. Breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.

Bereid het Gehakt en de Groenten voor: In een andere pan, bak het rundergehakt tot het bruin is. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak nog 5 minuten. Blancheer de broccoliroosjes kort in kokend water en giet af.

Lasagna Opbouwen: Verwarm de oven voor op 180°C (350°F). Bedek de bodem van een ovenschaal met een laagje rode saus. Leg hierover een laag lasagnabladen, gevolgd door een laag gehaktmengsel, een laag broccoli en weer een laag rode saus. Herhaal dit proces, eindigend met een laag rode saus of de bechamelsaus.

Voeg Kaas Toe: Bestrooi met Parmezaanse kaas en leg de plakjes mozzarella er bovenop.

Bak de Lasagna: Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 25 minuten. Verwijder daarna de folie en bak nog 10-15 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.

Laat Rusten en Serveer: Haal de lasagna uit de oven en laat 10 minuten rusten voordat je het serveert.

Serveer met een knapperige groene salade

Bekijk ook eens deze workshops