Home Eenpans recepten Klassieke Hollandse andijviestamppot
klassieke Hollandse andijviestamppot

Klassieke Hollandse andijviestamppot. In deze kille en grijze dagen waarop de regen zachtjes tegen de ramen tikt, wil je gewoon heerlijk comfort food en avondeten dat warmte en gezelligheid uitstraalt. Wat is er dan beter dan een klassieke Hollandse andijviestamppot met sappige saucijzen, gerookt spek en rijke jus? Dit recept is perfect voor zo’n dag en brengt het beste van de Nederlandse keuken naar jouw eettafel. Dit gerecht is niet alleen heerlijk maar ook eenvoudig te bereiden.

Bereidingstijd voor twee personen:

Voorbereiding: 15 minuten

Koken: 30 minuten

Totale tijd: 45 minuten

Ingrediënten:

500 gram aardappelen, geschild en in stukken

200 gram andijvie, gewassen en fijngesneden

2 saucijsjes naar keuze of een rundervink, slavink etc etc

150 gram gerookt spek, in blokjes

1 grote ui, gesnipperd

100 ml melk

50 gram roomboter

200 ml bouillon naar keuze voor de jus

Zout en peper naar smaak

Instructies:

Aardappelen koken: Doe de aardappelstukken in een grote pan met water en een snufje zout. Breng aan de kook en kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten gaar.

Spek en ui bakken: Terwijl de aardappelen koken, verhit je een koekenpan op middelhoog vuur en bak je de blokjes gerookt spek tot ze knapperig zijn. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze tot hij zacht en glazig is. Zet het spek-en-uimengsel opzij.

Saucijsjes bakken: Als je aardappels beginnen te koken verhit je een eetlepel olie of boter in een aparte koekenpan. Bak hierin de saucijzen rondom bruin in ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat de saucijzen 15 minuten sudderen op laag vuur. Haal daarna de saucijzen uit de pan en houd ze warm. Laat de jus in de pan inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.

Melk en boter verwarmen: Verwarm de melk en de roomboter in een kleine pan tot de boter gesmolten is. Zorg dat het niet aan de kook raakt.

Aardappelen stampen: Giet de gekookte aardappelen af en doe ze terug in de pan. Stamp ze fijn of grof met een aardappelstamper.

Stamppot maken: Voeg het spek-en-uimengsel toe aan de gestampte aardappelen. Voeg daarna de verwarmde melk en boter toe. Meng goed.

Andijvie toevoegen: Voeg de fijngesneden andijvie toe aan het aardappelmengsel en roer door tot de andijvie iets geslonken is.

Op smaak brengen: Proef en breng op smaak met zout en peper.

Serveren: Verdeel de stamppot over twee borden en serveer direct met de saucijzen en doe de jus apart in een kommetje.

Bekijk ook eens deze workshops