Wups. Is de basis van ‘bijna’ elke saus en jus of soep. Wups staat voor Wortel, Ui, Peterselie en Selderij. De klassieke en ultieme smaakmaker voor veel gerechten. Ik koop deze groenten dan wel biologisch.
Aangezien we liever niet met bouillons uit een pakje koken hebben we zelf een verantwoorde en lekkere oplossing gevonden als alternatief in onze keuken en workshops.
Het voordeel van een voorraadje Wups poeder is dat je altijd je meest gebruikte smaakmaker in zijn puurste vorm op je aanrecht hebt staan om even een saus of gerecht mee op te peppen. Ook gebruik ik het bijvoorbeeld om groenten en aardappels in te koken.
we voegen het zout en andere smaakmakers, afhankelijk van het gerecht, later toe om het te kunnen aanpassen aan de smaak die ik wil. We gebruiken deze wups ook meestal in de gerechten van onze kookworkshops.
Ingrediënten Wups
Ik ben van de grote stappen snel thuis, dus ik vul mijn hydrator helemaal met schoongemaakte en fijngesneden wortel, de volgende dag met selderij, dan de prei en als laatste de uienringen. Dit doe je in de voedseldroger op 54 graden en duurt ongeveer 16-24 uur, afhankelijk van hoe dik je de groenten hebt gesneden.
Malen van de Wups
Met een speciale droogkan op een blender, een oude koffie/graan molen maal je het op je gewenst grofheid. Ik houd dit meestal wat groffer en voor fijne sauzen maal ik het nog even iets fijner.
Cup a Soup?
Doe in een kopje gekookt water een theelepel gedroogde Wups, roer goed door en voeg wat vissaus naar smaak bij. Puurdere ‘cup a soup’ krijg je het niet.
Experimenteren?
Droog je restjes champignons, tomaat, venkel, kruiden etc etc Maal deze vervolgens ook tot een poeder. Houd deze smaken dan wel apart in een luchtdichte weckfles of iets dergelijks. Daardoor kan je later erg makkelijk met je gedroogde smaken combineren.