Home Boeken FLAMMKUCHEN MET PESTO EN PALING

FLAMMKUCHEN MET PESTO EN PALING

door Peter Eemsing

Het recept ‘ Flammkuchen met pesto en paling ‘ komt uit het boek JONNIE & THÉRÈSE THUIS. Dit boek met allemaal geweldige smaakbommetjes zijn eenvoudig thuis te maken. Helder geschreven door Joël Broekaert met prachtige foto’s van Ron Greve. Het boek kan je hier bestellen! Bij elk recept in dit boek staan ook nog eens smaakvolle wijnadviezen van Thérèse. Dit is nu typisch z’n kookboek wat niet in je kast mag ontbreken.

Aangezien we helemaal verliefd zijn op onze Ofyr Pizza oven hebben we Flammkuchen met pesto en paling gekozen om eens op de Ofyr te maken, dit kan natuurlijk ook prima op je bbq. Deze flammkuchen met pesto en paling is een echte smaakbom en een aanrader.

Deeg

  • 300 g bloem
  • 7 g droge gist
  • 5 g zout
  • 150 g lauw water

Kruidenpesto

  • ½ bos munt
  • 40 g basilicum
  • 100 g Old Amsterdam kaas
  • 75 g olijfolie
  • 1 citroen
  • 75 g pijnboompitten

Topping

  • 4 vleestomaten
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 100 g Old Amsterdam kaas
  • 150 g gerookte palingfilet

Deeg

  • Meng bloem, gist en zout in een wijde kom. Maak in het midden een kuiltje en giet het water erin.
  • Zet je vingertoppen in het water, maak een ronddraaiende beweging en neem telkens iets van de randen van het bloemmengsel mee in het water.
  • Kneed tot een elastisch deeg en laat het een uur rijzen met een doek erover.
  • Rol het deeg uit tot plakken van ongeveer 4 mm dik.

Kruidenpesto

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin en laat afkoelen.
  • Doe de blaadjes van de basilicum en de munt, de kaas, de olie en de pijnboompitten in de blender en maal tot een mooie pesto.
  • Breng op smaak met de geraspte schil en het sap van 1 citroen en eventueel zout.

Topping en bereiding Flammkuchen met pesto en paling

  • Verwarm een pizzaoven, Ofyr, oven of gesloten BBQ met pizzasteen voor op minimaal 250 °C.
  • Breng 2 liter water aan de kook, snijd intussen een kruisje in de onderkant van de tomaten, en zet een kom met ijswater klaar.
  • Leg de tomaten 15 tot 20 seconden in het kokende water, koel ze terug in het ijswater en ontvel ze.
  • Snijd de tomaten in vieren, verwijder het zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 1 cm.
  • Marineer deze minimaal 1 uur in olijfolie en iets zout.
  • Snijd de paling in stukken van ongeveer 1 cm breed.
  • Bestrijk het deeg met de pesto.
  • Beleg met de tomatenblokjes, gesnipperde rode ui en paling, rasp er ruim kaas overheen.
  • Bak de flammkuchen tot de randen mooi goudbruin en krokant zijn.

Wijntip voor de Flammkuchen met pesto en paling van Thérèse

Witte wijn: ‘Black Tie’ Cave de Pfaffenheim (2016)
Druif: Riesling/Pinot gris, streek Elzas, Frankrijk
Een klassieke combinatie is natuurlijk niet voor niets classic. Als een gerecht een heel duidelijke geografische herkomst heeft, is het leuk om daar een wijn bij te zoeken uit dezelfde streek. Het spek, de oude kaas en de pesto op de flammkuchen bevatten volle, rijpe smaaktonen. De wijn moet niet té strak of te fris zijn, dan mis je de aansluiting met het gerecht. Riesling is een frisse druif, maar een riesling uit de Elzas is altijd nét iets ronder en soepeler – dat komt door de ligging in de ‘regenschaduw’ van de Vogezen, voor wie het weten wil. Daarom gaat een Elzasser riesling zo goed met deze Elzasser flammkuchen. De rijkdom van een lekkere pinot gris doet het overigens ook prima.

Bekijk ook eens deze workshops