Dit durum brood van Semola di Grano Duro Rimacinata (griesmeel van harde tarwe, durum ) van Le 5 Stagioni is ideaal voor het maken van verse pasta, brood of pizza. Af en toe bak ik er weer een paar in onze pizza oven lekker op een hoge temperatuur op de steenvloer. Heerlijk om daarna met biefstuk reepjes te eten of gewoon lekker om in olie te dippen!
Durum brood tarwe is een zeer oude graan soort en dit brood komt erg dicht bij het brood zoals het vroeger was rond de Middellandse Zee gebieden. Dit durum brood is vrij stevig en erg smaakvol.
Het recept is vrij simpel en ook makkelijk om in je hout- of convectie oven te bakken.
Ingredienten
500 gram semola de Grana Duro
7 gram droge gist of 20 gram verse gist
15 gram suiker
50 gram goede olijfolie ik gebruik hiervoor de Valderrama Arbequina
10 gram zout
300 gram lauwwarm water
Bereiding Durum brood
In je Ankarsrum of andere kneder: doe de olie, water en gist in je kneedkom. Voeg dan de bloem, suiker en zout erbij in de kom. Kneed in ± 10 minuten tot een soepel deeg.
Voor het rijzen heb je een warme tochtvrije plek nodig. Ik stook altijd even onze keuken op tot ongeveer 25 graden.
1e rijs: Vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in je kom. Dek de kom af en laat het deeg rijzen totdat het verdubbeld is, 45 – 60 minuten.
Vormen: Stort het deeg op een licht met bloem ingestrooide werkplek. Bol het losjes op. Vorm het brood zoals je wil als vloerbrood, busbrood (in bakblik), stokbrood of als batard.
2e rijs: Dek het deeg af en laat het op kamertemperatuur in 45 – 60 minuten tot bijna in volume verdubbelen.
1 Steenoven voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 275 ºC
Bakken: als je het brood in je houtgestookte steenoven schiet gaat de temperatuur terug naar ongeveer 240 graden. Bak het brood in 15 – 20 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de bodem klopt. Let op het brood kan snel verbranden een zwart korstje is niet erg maar je wil hem niet pik zwart hebben.
2 Gewone connectie- of hetelucht oven voorverwarmen: Verwarm intussen de oven voor op 225 ºC.
Bakken: Bak het brood in 20 – 25 minuten gaar en goudbruin. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de bodem klopt. Voeg wat vocht(stoom) toe op de bodem van je oven, of een stoompuls, op het moment dat je hem in de oven zet.
Laat het brood afkoelen en uitdampen op een rooster.