Hoe heet sushirijst?
Sushirijst, Japanse rijst, shari, uruchi-mai, sushi rice, onigiri rice, Japonica rice, pearl rice. Het woord sushi betekent “met azijn toebereide rijst”. Sushi zonder rijst wordt dan ook sashimi genoemd.
Wat is het?
Een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het koken lekker aan elkaar blijft plakken. Zusje van de Spaanse paellarijst en Italiaanse risottorijst. Sterker nog, veel sushirijst wordt in Italië verbouwd. De beste kwaliteit sushirijst heeft weinig tot geen gebroken korrels. Hoe verser, hoe beter: de beste rijst is hooguit 3 maanden terug geoogst en heet shinmai. Net als risotto zijn er verschillende soorten sushirijst, de betere soorten zijn: Sasanishiki, Koshihikari en Akita Komachi.
- De Keuringsdienst van Waarde gaat ook op zoek naar sushirijst, die blijkt vaak uit Italië te komen… Sushirijst (deel 1), en Sushirijst (deel 2)
- Het is toch wel echt de moeite op zoek te gaan naar goede sushirijst, het is immers het belangrijkste ingrediënt van sushi!
- Als je wilt zien hoe perfectionistisch je kunt zijn over sushi, kijk dan naar de documentaire Jiro dreams of Sushi, over een sushichef uit Tokio met 3 Michelinsterren. Hier is de trailer.
De Perfecte Sushirijst
Goede sushirijst maken is een kunst! Hoewel veel mensen denken dat vis het belangrijkste ingrediënt is voor sushi, is dat feitelijk niet juist. Met de vulling kun je namelijk eindeloos variëren. De rijst is het belangrijkste ingrediënt van de sushi. Als de rijst mislukt, kun je de sushi wel vergeten. Het moet precies lang genoeg gekookt zijn, niet teveel aan elkaar plakken (maar wel genoeg om niet uit elkaar te vallen) én de juiste temperatuur hebben. Bovendien moet de smaak ook nog eens goed zijn. Echte Japanse sushi-chefs oefenen hier jarenlang op.
Het maken van goede sushirijst is een behoorlijk tijdrovende klus. Houd er rekening mee dat je al snel ongeveer 2 uur verder bent voordat je de rijst kunt gaan gebruiken om te rollen. Voor het maken van sushi gebruik je altijd sushirijst; geen andere soorten rijst. Sushirijst is een rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat, wat nodig is om de rijst plakkerig te maken.
De verhouding sushi rijst is altijd 2 delen rijst 3 delen water. Met deze formule kan je altijd dit recept aanpassen naar 2 of naar juist meer personen.
Recept voor 4-8 personen | voorbereiding 30 minuten | kooktijd en afkoelen 130 minuten
Ingrediënten Sushirijst
500 gram sushirijst
750 milliliter koud water
6 eetlepels rijstazijn
4 theelepels suiker
2 theelepels zout
1 theelepels mirin (10ml) (optioneel)
een kookpan met een dikke bodem en een deksel (of een rijstkoker)
een schone theedoek
een schaal van hout, aardewerk of glas
een houten of plastic spatel
Bereiden perfecte sushirijst
STAP 1: DE SUSHIRIJST WASSEN
Dit is een belangrijke stap, neem er genoeg tijd voor! Doe 500 gram rijst in een vergiet en was de rijst alsof je kleine grindkorreltjes spoelt. Houd de rijstkorrels daarbij continu in beweging en wrijf ze voorzichtig over elkaar. Herhaal het wassen tot het afgespoelde water helder is. Doe de rijst dan in de pan met een een dikke bodem en laat het tien minuten zo staan, zodat de rijst het resterende vocht kan opnemen. Giet er vervolgens 750 milliliter water bij.
STAP 2: DE SUSHIRIJST KOKEN
Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en laat de rijst vervolgens 2 minuten op hoog vuur koken. Zet nu het vuur middelhoog en kook 5 minuten. Zet dan het vuur laag, het mooiste is op een een warmhoudplaatje, en kook nog eens 8 minuten. Blijf altijd bij je rijst staan en zet wekkertjes, bijvoorbeeld op je telefoon. Zelf heb ik in het kilo’s rijst verprutst door even weg te lopen of de tijd een beetje in te schatten. Til tijdens het koken NIET het deksel van de pan. Zet nu het vuur uit. Neem het deksel van de pan, leg een schone theedoek over de pan en leg het deksel er weer bovenop. De theedoek voorkomt dat de condens op de rijst drupt. Laat de rijst 15 minuten zo staan.
STAP 3: SUSHIAZIJN BEREIDEN
Verwarm ondertussen 6 eetlepels rijstazijn, 4 theelepels suiker en 2 theelepels zout. Roer dit tot de suiker en het zout zijn opgelost voeg de optionele mirin toe. Zorg ervoor dat het mengsel niet kookt, dit is namelijk niet bevorderlijk voor de smaak. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt ook kant-en-klare sushi azijn gebruiken. In dat geval kun je de dressing direct gebruiken. Schep de rijst voorzichtig met een platte houten spatel (of lepel) in een lage schaal. Het liefst een houten schaal; Japanse sushichefs gebruiken een hangiri. De schaal mag ook van plastic, aardewerk of glas zijn, maar zeker niet van metaal. De rijst kan hierdoor in combinatie met de azijn een metaalachtige smaak geven. Sprenkel de dressing nu over de rijst en schep deze voorzichtig om.
STAP 4: SUSHIRIJST AFKOELEN
Wuif de rijst met een waaier (of iets anders, bijvoorbeeld een magazine) terwijl je deze voorzichtig omschept. Hierdoor koelt de rijst gelijkmatig af. Snel afkoelen is gewenst voor de consistentie van de rijst. Blijf wapperen en omscheppen tot de rijst is afgekoeld naar maximaal 37 graden (lichaamstemperatuur). Eventueel kun je een ventilator gebruiken om de rijst snel af te koelen. Ga je de rijst te warm verwerken, dan zal je norivel taai worden en/of scheuren.
EN DAN KUN JE NU SUSHI GAAN ROLLEN OF VERWERKEN
Nu kun je dan eindelijk beginnen met rollen, vierkantjes of rolletjes maken. De rijst moet je echt direct gebruiken. Als je het toch wilt bewaren, doe dit dan in de koelkast en zeker niet langer dan 24 uur. De smaak neemt sterk af en het bederft echt heel snel.
Met een lekker glaasje Saké kan je avond niet meer stuk! Eet smakelijk en wil je meer reclamevrije recepten hebben? Like ons dan op Facebook of volg ons op Instagram