Dit recept voor chocolade mousse mislukt nooit en het is heerlijk luchtig. Ik serveer het in kleine dessert glaasjes, soms half om half met witte mousse. Leuke van die kleine glaasjes dat er nog 1 of 2 mini toetjes bij kunt zetten. Bijvoorbeeld een mini stukje cheesecake, soesjes of een mini crème brûlée.
Ingrediënten chocolade mousse
250 gr pure chocolade ( ik gebruik zelf die van het merk Callebaut, zakken met kleine stukjes chocolade, te verkrijgen bij de Hanos)
1 dl slagroom
6 eiwitten
2 eidooiers
40 gr fijne kristalsuiker
snufje zout
Bereiding chocolade mousse
Doe de chocolade in een kom en giet de slagroom in een pannetje. Breng de slagroom aan de kook en giet vervolgens over de chocolade, laat de chocolade even smelten en roer dan door met een garde. Je krijgt dan een mooie glanzende ganache.
Voeg vervolgens de eidooiers toe aan ganache en schep door elkaar met een spatel. Doe de eiwitten in een zeer schone mixkom (eventueel ontvetten met citroen) met een snufje zout en zet de mixer aan.
\Zodra de eiwitten stijf beginnen te worden voeg je langzaam al mixende de suiker toe. Klop de eiwit lekker luchtig en stop met mixen zodra de suiker helemaal is opgenomen.
Spatel dan vervolgens het chocolademengsel door de eiwitten en doe dat voorzichtig zodat de lucht erin blijft.Vervolgens doe je de chocomousse in dessertglaasjes (eventueel met een spuitzak, maar met een lepel gaat ook prima) en laat je het minimaal 1,5 uur opstijven in de koelkast.
Witte chocomousse maak je hetzelfde (wel met witte chocolade van Callebaut) maar ik doe die dan in de slagroom terwijl die wordt verwarmd met 6 gelantineblaadjes.