Dit recept voor boterkip is geïnspireerd op de klassieke keuken van India. Het is eenvoudig te bereiden en het resultaat is een bijzonder smaakvol en geurig gerecht dat heerijk combineert met wat notenrijst, kruidige boontjes en eiercurry. Dit recept is voldoende voor 3-4 personen.
Ingrediënten:
- 750 gram kippendijen
- 125 ml dikke yoghurt
- 2 eetlepels citroensap
- 1 1/4 tl zout
- 1 tl garam masala
- 2 tl hete curry poeder
- 1 1/2 tl chiliflakes
- 6 tenen knoflook
- 2 cm verse gember
- 2 el olijfolie
- Voor de makhanisaus:
- 4 el roomboter
- 3 el tomatenpuree
- 60 ml kookroom
- 1 tl zout
- 1 1/2 tl zwarte peper
- 2 tl honing
- 1/2 tl fenegriek poeder
- 25 gr gemalen amandelen
Bereidingswijze boterkip:
Verwarm je oven voor op 150 graden.
Snijd de kippendijen in blokjes. Schil de gember, pel de knoflooktenen en doe de gember, knoflooktenen, chiliflakes, currypoeder, zout en garam masala samen met de yoghurt en het citroensap in een blender. Ik gebruik daarvoor de highspeed blender van Wartmann die je in onze webshop kunt kopen. Zie: https://koksland.nl/product/high-speed-blender-wartmann/
Bedek de kip met marinade en laat een 3-4 uur intrekken. Dit proces kun je aanzienlijk versnellen door de kip met de marinade vacuüm te trekken. Je kip is dan voldoende gemarineerd na een krap uurtje. Dit doe je met een vacumeerapparaat en speciale zakken. Zie: https://koksland.nl/product-categorie/vacumeren-vacuummachines/
Bak de gemarineerde kip vervolgens op en bakplaat in de oven. Bestrijk de bakplaat met de twee eetlepels olijfolie en verspreid de kip erop. Bak gedurende 30 minuten.
Maak in de tussentijd de Makhanisaus. Deze saus maak je door de roomboter te smelten een sauspan. Zodra de boter is gesmolten voeg je de tomatenpuree en zout en peper toe. Roer goed door. Voeg vervolgens de honing en het fenegriek poeder toe, roer weer goed door en voeg dan de kookroom en de gemalen amandelen toe en laat alles zachtjes sudderen. Zodra de kip klaar is meng je de kip inclusief de marinade door de saus, laat nog en kleine 5 minuten pruttelen en serveer dan je de boterkip uit met wat notenrijst en wat koriander of munt of combineer e.e.a. met kruidige boontjes en eiercurry.