Home Amerika Bloody Mary recept

Bloody Mary recept

door Peter Eemsing
Bloody Mary recept

Dit Bloody Mary recept is voor een iconische cocktail die bekend staat om zijn complexe en hartige smaakprofiel. Het is een mengsel van wodka, tomatensap, citroensap en een assortiment kruiden en specerijen, waaronder Worcestershiresaus, Tabasco, zout en peper. Vaak wordt het geserveerd met een selderijstengel of een olijf.

De oorsprong van de Bloody Mary is onderwerp van speculatie, maar veel verhalen wijzen naar Parijs in de jaren 1920. Ferdinand “Pete” Petiot, een bartender in de beroemde Harry’s New York Bar in Parijs, wordt vaak gecrediteerd met de creatie van de vroege versie van de cocktail. Toen Petiot later naar de St. Regis Hotel in New York City verhuisde, bracht hij het recept met zich mee en perfectioneerde het tot de Bloody Mary zoals we die vandaag kennen.

De Bloody Mary werd beroemd als een kater remedie en een populaire brunch-cocktail. De naam en de rode kleur hebben geleid tot tal van legendes en associaties, wat bijdraagt aan de mystiek en populariteit van de drank. Queen Elizabeth II en Humphrey Bogart waren liefhebbers van dit magische drankje.

Klassiek Bloody Mary Recept voor Twee Personen

Ingrediënten:

  • 120 ml wodka
  • 300 ml tomatensap
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 4 streepjes Worcestershiresaus
  • 2 streepjes Tabasco (of naar smaak)
  • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
  • IJsblokjes
  • 2 selderijstengels en/of olijven voor garnering
  • Optioneel: limoenpartjes, gemalen selderijzout of Old Bay kruiden voor de rand van het glas

Bereiding:

  1. Voorbereiden van de Glazen (Optioneel):
    • Als je een gekruide rand wilt, wrijf dan een limoenpartje rond de rand van elk glas en dip de rand in een mengsel van selderijzout of Old Bay kruiden.
  2. Mix de Ingrediënten:
    • Vul een shaker of een grote beker met ijsblokjes. Voeg de wodka, tomatensap, citroensap, Worcestershiresaus, Tabasco, zout en peper toe. Schud of roer goed om te mengen.
  3. Serveren:
    • Vul twee grote glazen met ijsblokjes en zeef de cocktail in de glazen.
  4. Garneren:
    • Garneer elk glas met een selderijstengel en/of een olijf. Serveer eventueel met extra limoenpartjes aan de zijkant.

Bloody Mary recept varianten:

  1. Bloody Maria: Vervang de wodka door tequila voor een pittige twist die de smaken van een klassieke Margarita oproept.
  2. Red Snapper: Gebruik gin in plaats van wodka voor een kruidiger en complexer profiel dat goed past bij de tomatenbasis.
  3. Michelada: Deze Mexicaanse variant combineert bier in plaats van wodka met tomatensap en voegt limoensap, hete saus en vaak een pittig gekruide rand toe.
  4. Bloody Caesar: Populair in Canada, deze versie vervangt een deel van het tomatensap door clamato (tomatensap vermengd met clam bouillon), wat een umami-diepte toevoegt.
  5. Green Mary: Voor een lichtere, frissere versie vervang je het tomatensap door groen tomatensap of een mix van komkommer-, selderij- en limoensappen.
  6. Virgin Mary: Een non-alcoholische variant die alle hartige goedheid van een Bloody Mary biedt zonder de wodka.
  7. Bloody Pirate: Vervang de wodka door donkere rum voor een zoetere, diepere smaak die doet denken aan tropische cocktails.
  8. Bloody Bull: Voeg runderbouillon toe aan de klassieke mix voor een extra rijke en hartige dimensie.
  9. Wasabi Bloody Mary: Voeg een theelepel wasabi of een paar druppels wasabi-saus toe voor een pittige, neusreinigende kick.
  10. Bloody Derby: Voor een zuidelijke draai, vervang de wodka door bourbon en voeg een snufje gerookte paprika toe voor een rokerige noot.

Bekijk ook eens deze workshops