Het populaire oranje drankje Aperol Spritz heeft een rijke historie en is mateloos populair op wintersport en zomervakantie’s. Waar de bartenders uit Noord Italie luidkeels roepen dat zij de grondlegger zijn hebben de andere Aperol Spritz experts, de Venetianen, een heel andere versie. De Venetianen staven dit met oeroude recepten uit kookboeken uit de 18e eeuw. Beiden hebben geen gelijk, de Aperol Spritz komt van oorsprong uit Oostenrijk!
Lang geleden toen Oostenrijkse soldaten, eind achttiende eeuw, Noord-Italië bezetten vonden ze de geschonken wijnen veel te sterk. Dus gingen ze de wijn aan te lengen met sodawater, een soort van sneeuwwitje. De soldaten spraken niet over ‘aanlengen’ maar over ‘spuiten’. In het Duits: ‘spritzen’. Dus eigenlijk is Spritz aangelengde wijn. Niet echt een heel stoer drankje.
Aperol
Aperol is ontstaan in het Italiaanse Padova in 1919, gemaakt door de ´Gebroeders Barbieri´, specialisten in het produceren van likeur sinds 1880.
In de jaren ‘50 ontstaat het recept voor de populaire Aperol Spritz. Over de jaren kreeg het verfrissende feloranje drankje steeds meer liefhebbers. Vandaag de dag is een Aperol Spritz niet meer weg te denken uit Italië! En de ingredienten van Aperol zelf? Die zijn nog steeds geheim.
Aperol Spritz zelf maken
De basis voor Aperol Spritz maken is heel makkelijk.
- 1 deel bruiswater
- 2 delen aperol of campari kan ook
- 3 delen Prosecco of cava
- 4 blokjes ijs, liefst gecrusht
En dan gaat er natuurlijk een Citroenschijfje in met schil en dan voor de purist een gepekelde olijf in, dat is olijf die op zout vocht heeft gestaan. Die kan je makkelijk zelf maken door een paar olijven op wat zout water te laten trekken.
Ook lekker met Tonic ipv bruiswater of voeg eens een stukje gezouten komkommer toe.
Zelf doe ik de verhoudingen anders, ik gebruik voor het bruiswater, aparol en prosecco drie gelijke delen, dit geeft wat meer smaak en alcohol!
Peter Eemsing