Home Gebak Cake, cake en nog eens cake

Cake, cake en nog eens cake

door Christa Dreef
cake

Cake heb je in allerlei soorten, maten en smaken. Met een goed basisrecept maakt je vrijwel elke cake in elke smaak. Gewoon een kwestie van uitproberen en ingrediënten toevoegen. Het geheim van het basisrecept voor cake is dat je alle ingrediënten in dezelfde hoeveelheden toevoegt. Cake bakt je op een relatief lage temperatuur van 160 graden, meestal gedurende een uur, maar na 50 minuten moet je altijd even kijken hoever je cake is door en met een sate prikker in te prikken in het midden. Als de prikker er schoon uitkomt is je cake gaar.

Ingrediënten Cake:

  • 200 gr suiker. 
  • 200 gr roomboter, op kamertemperatuur. 
  • 200 gram ei
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gram bloem gemengd met 11/2 tl bakpoeder)
  • Voor een diepere smaak aan het basisbeslag voeg je toe:
  • 1/4 tl zout
  • 1 tl vanillepasta
  • 1 tl citroensap
  • Extra ingredienten die je kunt toevoegen aan het beslag zijn bijvoorbeeld:
  • twee geraspte goudrenetten met een tl kaneel
  • of een geraspte winterpeen (100 gr) die je mixt met 100 gr verkruimelde walnoten
  • of 2 eetlepel cacaopoeder
  • of 2 eetlepels volle yoghurt
  • of 200 gr chocoladestukjes
  • etc etc etc

Het basis recept is voldoende voor een cakevorm van 25 cm

Bereidingswijze cake:

Verwarm de oven voor op 160 graden (ik gebruik meestal de eco stand van mijn oven: hetelucht met onder en bovenwarmte)

Mixt de boter met de suiker en als de suiker en boter een mooi glad geheel vormen voeg je het ei beetje bij beetje toe en vervolgens eventueel de vanillepasta, zout en citroensap. Als laatste voeg je het meel toe en mixt tot je een mooi glad geheel hebt.

Vervolgens roer je de additionele ingrediënten er door.

Bekleed je bakvorm met bakpapier of smeer de vorm goed in met boter of bakspray en giet het beslag in de vorm.

Bak in een voorverwarmde oven ongeveer een uur op 160 graden en laat in de vorm afkoelen.

Bekijk ook eens deze workshops