Home Ovenschotel Tarbot uit de oven

Tarbot uit de oven

door Peter Eemsing
Tarbot uit de oven

Tarbot uit de oven van gekweekte Tarbot van Seafarm uit Kamperland

Als toekomstbestendig alternatief voor wild gevangen tarbot, startte Seafarm in 2008 met de ontwikkeling van een nieuwe tarbotkwekerij. Deze kwekerij is niet alleen erg energiezuinig maar ook zeer dier- en milieu vriendelijk. Dit hebben ze bereikt door af te wijken van de standaard gedachten in de veehouderij en viskweek, en zelf innovatief te denken. Mede hierdoor is de kwekerij  groen verklaard door de Nederlandse overheid en geldt als een internationaal voorbeeld. In januari 2022 heeft de tarbotkwekerij als eerste kweker wereldwijd het ASC certificaat voor platvis mogen ontvangen. Deze tarbot staat op een groene plaats op de Viswijzer. Daarom past deze filosofie zo goed bij Koksland.nl, omdat deze omstandigheden zorgen voor de hoge kwaliteit die onze gezamenlijke klanten en vele toprestaurateurs verwachten.

Deze tarbot is een van de smakelijkste en meest gewaardeerde vissen voor consumenten. Ook in de culinaire wereld, met deze vaste, witte vleessoort wordt hij beschouwd als zeer smaakvol. Hij wordt vaak gebakken of gegrild en geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen en bijgerechten. Ook is hij makkelijk te combineren met vele soorten groenten.

Hierbij een heerlijk oven recept wat je snel op tafel kunt zetten. Vervolgens maak je de show als je hem fileert aan tafel voor je gasten. 

Tarbot uit de oven:

1 hele tarbot

Olijfolie

Zout en peper

Verse citroen

6-8 takjes tijm

 6-8 takjes rozemarijn

8 schoongemaakte teentjes Knoflook

Tip! Voor extra smaak kun je tijdens het koken in de oven nog wat witte wijn of visbouillon toevoegen aan de ovenschaal. Ook plakjes wortel of tomaatjes of  blokjes aardappeltjes kan je tegelijk meegaren in je ovenschaal.

Instructies:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Wrijf de tarbot in met olijfolie en bestrooi met zout en peper.

Bestrijk de bodem van de schaal met een beetje van olijfolie. Verdeel de helft van de plakjes citroen over de bodem en leg de helft van de tijm en de rozemarijn tussen je plakjes.Leg de tarbot met de donkere kant naar boven in de ovenschaal en bestrijk de vis met de rest van de olie. Leg de rest van de citroen plakjes de takjes tijm en rozemarijn op de vis.

De kooktijd varieert afhankelijk van de grootte van de vis, maar als richtlijn kun je uitgaan van ongeveer 15-20 minuten per 500 gram.

Controleer of de vis gaar is door voorzichtig in het dikste deel van de vis te prikken. Als het vlees makkelijk loskomt van de graat, dan is de vis klaar.

Laat de vis een paar minuten rusten voordat je hem serveert.

Het is belangrijk om te weten dat elke oven anders is, dus houd de vis goed in de gaten om te voorkomen dat hij te droog wordt. 

Bij de tarbot kan je bijvoorbeeld bloemkoolrijst serveren, dit recept kan je ook op de site vinden.

Bekijk ook eens deze workshops