Het gemak van deze runderstoofpot is dat je er eigenlijk vrij weinig voor hoeft te doen en je de schotel met gemak de hele dag in de oven kunt zetten, door de lage temperatuur waarop je de oven zet. Bereid dit stoofpotje snel voor je naar je werk gaat en zodra je van je werk thuis komt maak je de stoofpot in een klein uurtje af.
Deze runderstoofpot heeft een heerlijke nazomerse smaak door de toevoeging van appels en appelstroop.
Ingrediënten Runderstoofpot: (voldoende voor 4 personen)
800 gram runderlappen
25 gram roomboter
4 tenen knoflook
2 grote uien
2 winterpenen
1 flinke wortelpeterselie of 2 kleintjes
2 stronken prei
3 tomaten
1 blik Guinness
1 pot runderfond en gelijke hoeveelheid water
3 eetlepels appelstroop
2 appels
1 eetlepel vers gemalen peper
1 eetlepel zout
1 eetlepel maïzena
Bereidingswijze Runderstoofpot:
Bestrooi de runderlappen royaal met zout en peper en bak in de roomboter aan de beide zijden bruin in een pan of schaal (met een deksel) die ook zo de oven in kan. Snipper de uien en snijd de knoflooktenen in kleine stukjes, snijd de prei in ringen, de wortels in plakjes en de tomaten in partjes. Op het moment dat het vlees mooi bruin is, haal je het uit de pan en voeg je de uien en knoflook toe. Fruit even aan tot de uien gaan glanzen. Voeg vervolgens de tomaten, de wortels en de prei toe en bak alles ongeveer een minuutje op een hoog vuur.
Den voeg je het vlees toe en giet het blikje Guinness, de fond en het water erbij. Breng aan de kook en zodra e.e.a. kookt doe je deksel op de schaal/pan en schuif je de schaal/pan in een heteluchtoven die op 80 graden is voorverwarmd. Laat deze runderstoofpot zo’n 8-10 uur in de oven staan.
Afmaken runderstoofpot
Snijd de appels in stukjes, haal de schaal/pan uit de oven en zet weer op het vuur. Voeg de appels en de appelstroop toe, breng aan de kook op een laag vuur en laat nog een klein uurtje lekker door sudderen tot de appels zacht zijn. Maak een papje van de maïzena en voeg toe aan de saus en wacht tot de saus indikt. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer met zelfgebakken brood of aardappelpuree waarin je wat verse peterselie en munt hebt verwerkt! De frisheid van de peterselie en de munt passen perfect bij de stoofschotel, die door de op het laatst toegevoegde appels en de appelstroop een heerlijke nazomerse en fruitige smaak heeft.