Home Airfryer Ontbijt Frittatas met gerookt Spek en champignons in kleine ovenschaaltjes

Ontbijt Frittatas met gerookt Spek en champignons in kleine ovenschaaltjes

door Peter Eemsing
ontbijt frittatas

Ontbijt Frittatas met gerookt spek en champignons in kleine ovenschaaltjes. Dit aangepaste recept maakt twee porties van de heerlijke frittata, elk in hun eigen kleine ovenschaaltje. Perfect voor een gezellig ontbijt voor twee!

Een frittata is een Italiaans eiergerecht dat vergelijkbaar is met een omelet of een quiche, maar zonder korst. Het wordt gemaakt door eieren te kloppen, vaak met ingrediënten zoals groenten, vleeswaren, kazen en kruiden. Deze mix wordt dan langzaam gebakken in een koekenpan, eerst aan de ene kant en dan vaak omgedraaid of onder de grill afgemaakt om de bovenkant te garen. Frittata’s zijn veelzijdig en kunnen worden geserveerd als ontbijt, lunch of diner. Ze zijn ook ideaal voor het gebruik van restjes, aangezien bijna elke combinatie van ingrediënten kan worden gebruikt. De bereidingstijd van een frittata is meestal rond de 30 minuten.

Ingrediënten Ontbijt Frittatas voor twee personen:

6 grote eieren

4 plakken gerookt spek

200 gram champignons (naar keuze), in plakjes

1 middelgrote ui, fijngesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt

Zout en peper naar smaak

Een snufje gedroogde, of takje, tijm of oregano (optioneel)

2 eetlepels olijfolie of boter

4 eetlepels geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of Parmezaan)

Instructies:

Voorbereiden: Verwarm de oven/airfryer voor op 180°C (350°F). Vet twee kleine ovenschaaltjes in met een beetje boter of olie. Klop de eieren los in een kom en voeg zout, peper en eventueel gedroogde kruiden toe. Je kan deze ook in de airfryer maken met schaaltjes die in je airfyer passen.

Spek bakken: Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de plakken spek totdat ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en leg ze op een keukenpapier om het overtollige vet te absorberen. Snijd het spek vervolgens in kleine stukjes.

Groenten sauteren: In dezelfde pan, voeg een eetlepel olijfolie of boter toe en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de gesneden champignons toe en bak tot ze hun vocht hebben vrijgegeven en bruin beginnen te worden.

Spek en kaas toevoegen: Voeg de gesneden spek en geraspte kaas toe aan het eimengsel en meng goed.

Verdelen over ovenschaaltjes: Verdeel de gebakken groenten gelijkmatig over de twee ingevette ovenschaaltjes. Giet vervolgens het eimengsel over de groenten, zodat elk schaaltje evenveel heeft.

Ovenbakken: Plaats de ovenschaaltjes in de voorverwarmde oven en bak gedurende 10-15 minuten, of totdat de frittatas volledig zijn gestold en licht goudbruin aan de bovenkant. Garneer met een takje tijm of oregano.

Serveren: Haal de ontbijt frittatas uit de oven en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.

Deze ontbijt frittatas zijn perfect voor een intiem ontbijt en kunnen ook gemakkelijk worden meegenomen als je haast hebt.

Bekijk ook eens deze workshops