Home Bouillon Lekker gezond en makkelijk. Deze reinigende kippenbouillon met gember

Lekker gezond en makkelijk. Deze reinigende kippenbouillon met gember

door Peter Eemsing
kippenbouillon met gember

Kippenbouillon met gember. Nu de kerst- en feestdagen weer voorbij zijn je darmen weer eens van slag, waarschijnlijk ben je 5 kg of meer aangekomen of je hebt een kater waar je niet vanaf komt? Probeer dan deze kippenbouillon met gember want hij is lekker makkelijk en snel te maken. Wij gebruiken voor deze soep als basis een Kippenfond, maar een bouillon is ook prima. Natuurlijk kan je zelf ook even een kippenbouillon maken met een echte kip!

Gember is volgens de kenners erg gezond en reinigt goed!

Gember stimuleert

Kippenbouillon met gember heeft een gunstige invloed op je  maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.

Gember reinigt

Gember staat bekend om zijn zuiverende werking. Het heeft een reinigende werking op je lymfestelsel. Je lymfeklieren helpen je lijf om schadelijke stoffen af, met name bij ontstekingen. Bovendien helpt gember tegen katers, wagenziekte en ook morning sickness.

Verse gember kan je het beste in de koelkast bewaren, gerold in keuken papier en daarna losjes in plasticfolie gewikkeld.

Ps. Hoewel gember gezond is, is het oppassen geblazen met teveel gember als je bloedverdunners gebruikt. Gember verdunt namelijk je bloed.

 

Ingrediënten voor 1 liter

1 liter kippenbouillon

1 ui gesnipperd

1 rood pepertje fijn gesneden (voor pittig met zaadlijsten voor mild zonder zaadlijsten.

3 tenen knoflook

Zeezout liefst Keltisch

1 flink stuk verse gember van 100-125 gram schoonmaken en dan  in dunne plakjes gesneden.

Eventueel wat stukjes kip voor de vulling

Wat koriander, venkel of dille voor de garnering naar smaak.

Bereiding

Fruit de ui in een mooie diep soeppannetje

Bak je eventuele stukjes kip even mee

Voeg in je bakvocht de peper, knoflook en gember toe

Voeg dan gelijk de bouillon toe en laat 2 uurtjes langzaam trekken met de deksel van de pan zodat je bouillon tot ongeveer 2/3 inkookt. Blijf ondertussen goed proeven.

Zeef de bouillon en hou de eventuele kip en wat stukjes gember apart.

Proef de bouillon en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Doe je stukjes kip en gember in een voorverwarmde mok en schenk de bouillon erover heen.

Garneer met wat koriander, venkel of dille naar smaak.

Tip: Je kan van deze opkikker ook heel makkelijk grotere hoeveelheden maken en de rest in kleinere porties invriezen.

Bekijk ook eens deze workshops