Home Azie Kokosijs met mango kokos sakesaus

Kokosijs met mango kokos sakesaus

door Christa Dreef
Kokosijs met mango

Heerlijk fris toetje van Kokosijs met mango na een Aziatisch of juist zwaar gerecht. Lekker fris en goed zelf te maken!

4-6 personen | voorbereiding 30 minuten | ijsmaken 3 uur | afmaken 20 minuten

Ingrediënten Kokosijs

6 dl volle melk
150 gr santen
3 blaadjes gelantine
4 eidooiers
150 gr suiker
2 dl slagroom
1 citroen
1 limoen
1 mango
1 kokosnoot
Twee eetlepels sake

Voorbereiding

Was de citroen en schil 1/3 deel van het gele deel van de schil er van af. Doe de melk in een steelpan en voeg de cirtroenschil toe.  Breng aan de kook en laat 20 minuten intrekken  (zet het vuur laag). Klop de eidooiers met de suiker tot een dikke creme en leg de gelantine blaadjes in koud water.  Haal de citroenschil uit de melk en voeg de santen toe. Roer tot de santen is opgelost en giet de hete kokosmelk langzaam al kloppend met een garde bij de creme, klop goed door. Verwarm dit mengsel vervolgens op een heel laag vuur (of au bain marie) en los de gelantine er in op. Blijf verwarmen (maar vooral niet meer aan de kook brengen) totdat het mengsel gaat binden (en er dus een dun laagje aan je lepel blijft kleven). Blijf wel steeds goed doorroeren met een houten lepel. Als de creme gaat binden zet je de pan in een bak met ijskoud water zodat het heel snel afkoelt.

Klop terwijl de creme afkoelt 2 dl slagroom stijf. Giet de afgekoelde creme in een schaal die je in de diepvies kan zetten en spatel de slagroom er doorheen. Zet vervolgens in de vriezer en klop elk half uur even door.  Na 2-3 uur is je ijs klaar.

Afmaken kokosijs

Sla een gaatje in de kokosnoot en vang het vocht op. Vermeng dit met de sake en twee eetlepels suikers.Zet op een half hoog vuur en breng aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken.

Breek de kokosnoot open en haal de kokos eruit. Rasp de kokos zodat je twee volle eetlepes kokosrasp aan je sausje kunt toevoegen en kook het 5 minuten mee. Zet het vuur uit en giet je saus in een schaaltje en laat afkoelen. Schil de mango en snij in heel kleine stukje ( snij brunoise). Leg de mango in je sausje en druppel er wat verse limoensap over en en laat even intrekken.

Haal je ijs uit de vriezer, leg op een bord wat mango stukjes en saus en zorg dat in het midden ruimte is voor je bolletje ijs, leg vervolgens je bolletje ijs in het midden en rasp over het ijs wat verse kokos (je hebt namelijk genoeg kokosnoot over) en rasp er vervolgens een beetje groene limoenschil over.

Serveer uit en smikkelen maar.

Bekijk ook eens deze workshops