Hachee, een stoofpot met sukade en uien, kent iedereen eigenlijk als een echt oerhollands gerecht, maar het woord hachee is afkomstig van het Franse woord hacher, oftewel in het Hollands ‘hakken’. Het gerecht bestaat uit in stukken gehakt vlees dat wordt gestoofd met uien, laurier, kruidnagel en zout en peper. In dit recept gebruik ik twee ingredienten die er oorspronkelijk niet in thuis horen en die je dus ook kunt weglaten, gember en ketjap. Echter, de gember geeft een prachtige bite aan het gerecht en door de ketjap smaakt rijst er heerlijk bij. Zonder deze twee ingredienten zou ik er aardappelpuree, rode kool en appeltjes met kaneel erbij serveren.
Ingrediënten hachee, een stoofpot met sukade en uien:
- 600 gram sukade
- 600 gram uien
- 1 pot blanke kalfsfond of runderfond
- 4 laurierblaadjes
- 8 kruidnagels
- 1 eetlepel fijn zeezout
- 1 eetlepel zwarte peper
- water
- 15 gram ongezouten roomboter
- 1,5 cm verse gember
- 1,5 eetlepel ketjap medja of ketjap manis
Bereidingswijze hachee, een stoofpot met sukade en uien:
Snijd de sukade in blokjes en de uien in ringen. Bestrooi de blokjes sukade met zout en peper. Smelt in een grote braadpan met deksel de roomboter en bak de blokjes sukade totdat ze mooi bruin beginnen te kleuren. Voeg vervolgens de uien toe en bak mee tot de uien beginnen te glanzen. Voeg vervolgens de laurier en kruidnagels toe alsmede de kalfsfond en een zelfde hoeveelheid water. Rasp 1,5 cm ongeschilde gember en roer dat er goed doorheen. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en zet op een stoofpitje. Stoof de schotel gedurende tenminste 4 uur. Proef of het vlees in je mond uit elkaar valt en super zacht is geworden. Zo niet, laat de schotel dan gewoon nog een tijd doorstoven (met de deksel op de pan dus). Laat afkoelen, zet een nachtje in de koelkast en warm de volgende dag weer op. Doe er op het laatst 1,5 eetlepel ketjap doorheen en serveer met een mooie gekookte langkorrel rijst.