Je kent het wel je bent weer thuis van vakantie in Thailand en je hebt daar overal die heerlijke Fried Rice Chicken, Beef of Shrimps gegeten. Terug van vakantie wil je dit natuurlijk heel graag zelf maken en dat eindigt dan in een kleffe bak rijst met groente’s zonder smaak. De tip is dat je de rijst een dag van te voren moet koken zodat hij lekker kan drogen en daardoor makkelijk te bakken is en de smaken goed opneemt. En neem een goede kwaliteit vissaus en soja saus die je bij de toko koopt, liefst uit Thailand. De meeste mensen gebruiken voor soja saus de kikomanflesjes maar dat zijn Japanse sauzen en die hebben een heel andere smaak dan de Thaise vis en soja sauzen (wij gebruiken zelf de sauzen van megachef). Dit geld ook voor de olie die je gebruikt, gebruik nooit olijfolie! Neem Arachide- of zonnebloemolie, die zijn uitermate geschikt om mee te wokken en kunnen tegen een hoge temperatuur die een wok nodig heeft. Andere olie soorten kunnen gaan ‘verbranden’ onder het wokken waardoor je gerecht zijn smaak verliest.
Dan over de rijst, ik koop zelf altijd een grote zak Surinaamse rijst, dit is een lange korrel rijst die je slim koopt in wat grotere zakken van 2.5 tot 5 kilo. Deze rijst is altijd handig om in huis te hebben en kan je in veel gerechten gebruiken. Wil je de rijst graag geel hebben voeg dan een beetje kurkuma of saffraan toe tijdens het koken.
Al die dure ‘geparfumeerde’ rijst pakjes van 400 gram in de supermarkt kan je dan gewoon laten liggen. Ga lekker naar je toko!. Op dit moment van schrijven van dit recept kost een zak Surinaamse rijst omgerekend 1.26 per kilo bij de Jumbo. Schrik nu niet, dat mooie bedrukte pakje Lassie gele rijst kost omgerekend 5,51 per kilo, Basmatie rijst 4,98 per kilo en de Lassie toverrijst, die niet kan toveren, 3,45 per kilo bij de Jumbo.
Terug naar die heerlijke Fried Rice chicken die je trouwens ook heel goed met beef of shrimps kunt maken. Hierbij het recept wat je natuurlijk weer naar je eigen smaak kunt aanpassen. Voor de mensen die niet tegen koriander kunnen gebruik eens Thai Basil, die heeft een andere smaak dan gewone basilicum maar is een prettige aanpassing voor dit gerecht.
Ingrediënten Fried Rice Chicke voor twee personen:
2 kopjes gekookte lange korrel rijst (een dag oud)
250 gram kipfilet, in dunne plakjes of blokjes gesneden
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
1 kopje savooikool, fijngesneden
1 kopje paksoi, bladeren en stelen gescheiden en fijngesneden
2 eieren, geklopt
1 wortel, in dunne plakjes gesneden
4 lente-uitjes, in stukjes gesneden
2 eetlepels plantaardige olie, arachide olie of zonnebloem (deze kunnen goed tegen hoge temperatuur zonder te verbranden in een wok)
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel suiker
Zout en peper naar smaak
Optioneel: limoenpartjes en gehakte koriander voor garnering
Bereiding:
Voorbereiding: Zorg dat alle ingrediënten zijn gesneden en klaarstaan.
Bak de kip: Voeg een beetje meer olie toe aan dezelfde pan. Voeg de kip toe en bak tot het wit is. Haal de kip uit de pan en zet deze apart.
Fruit de ui en knoflook: Voeg indien nodig meer olie toe aan de pan en fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht en geurig zijn.
Voeg de groenten en ei toe: Voeg de paprika, savooikool en paksoi stelen toe samen met het losgeklopte ei aan de pan en roerbak een paar minuten totdat de eieren gestold zijn.
Meng alles samen: Voeg de gekookte rijst toe aan de pan. Gebruik een spatel om alles goed te mengen. Zorg ervoor dat de rijst wordt gebroken zodat er geen klontjes ontstaan.
Voeg sauzen en smaakmakers toe: Voeg vissaus, sojasaus en suiker toe. Meng alles goed door elkaar.
Voeg de kip terug toe: Voeg de gebakken kip toe aan de pan. Meng alles goed.
Laatste toevoegingen: Voeg de paksoi bladeren en lente-uitjes toe. Roer alles nog een keer goed door elkaar.
Proef en pas aan: Proef de rijst en voeg indien nodig meer zout, peper of sauzen toe.
Garneer en serveer: Verdeel de gebakken rijst over twee borden. Garneer met limoenpartjes en eventueel gehakte koriander.
Bereidingstijden:
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten