Home Frans Coq au vin, een Franse klassieker

Coq au vin, een Franse klassieker

door Christa Dreef
coq au vin

Coq au vin is een heerlijke Franse klassieker met een verwarmende en sublieme smaak, mede door het gebruik van veel verse kruiden. In plaats van een haan kun je natuurlijk gewoon een kip of kippenbouten gebruiken. Dit recept voor coq au vin is meer dan voldoende voor 6 personen.

Ingrediënten:

  • Haan/kip van ongeveer 1,5 kilo of 6-8 kippenbouten
  • 3 eetlepels bloem
  • 150 gram gerookt spekblokjes
  • 1 prei
  • 4 sjalotten
  • 1 winterwortel
  • 4 tenen knoflook
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 takjes peterselie (en 2 takjes voor de garnering)
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 fles mooie rode wijn (een bordeaux of bourgogne)
  • 350 ml kippenbouillon
  • 100 ml Cognac
  • vers gemalen zwarte peper
  • zout

Bereidingswijze coq au vin:

Verwarm je oven voor op 125 graden, want de coq au vin moet daar straks minstens twee uur in staan. 

Hak de haan (of kip) in stukken (als je bouten gebruikt hoef je dat niet te doen) en dep de stukken door de bloem, bestrooi de stukken daarna ruim met zout en vers gemalen zwarte peper (ongeveer een theelepel).

Verhit een braadpan of een black pottery kookpot en bak de blokjes spek uit. Voeg de stukken haan toe en bak ze mooi goudbruin. Schep het vlees uit de pan en leg apart. Snijd de prei in ringen en de wortel in kleine blokjes of in heel dunne schijfjes. Hak de sjalotjes fijn en doe hetzelfde met de knoflook.  Bak de prei, wortel, sjalot en knoflook vervolgens in het achtergebleven bakvet in de pan. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze even mee. Blus af met de cognac en de wijn. Maak een bouquet garni van de kruiden (rozemarijn, tijm, rozemarijn, laurier en peterselie). Je bindt ze dan dus gewoon bij elkaar met een stukje keukentouw. Voeg deze toe aan de pan en schep de stukken haan erbij. Giet de bouillon er als laatste bij en breng de coq au vin aan de kook. Zet dan de braadpan vervolgens in de oven en laat minstens 2 uur rustig stoven. Haal de pan uit de oven en verwijder het bouquet garni uit de coq au vin.

Knip de peterselie die je nog over hebt in kleine stukjes en strooi die vlak voor het serveren over de coq au vin. Serveer de coq au vin met boontjes en aardappelgratin.

Bekijk ook eens deze workshops