Chai is onder meer het Pakistaanse, Indiase, Afghaanse, Iraanse en Turkse woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om een pittige Indiase kruidenthee,. Er is geen vast Chaimengsel voor de Indiase thee. Er is wel een aantal vaste ingrediënten: zwarte thee, jasmijn thee, suiker, melk en kruiden: kaneel, kardemom, kruidnagel, gember, en peper, maar naar inspiratie kunnen ook andere kruiden toegevoegd worden. Zelf doe ik er altijd steranijs bij in, heerlijk!
Als je ooit hebt rondgezworven in india, is Chai thee een smaak die je nooit vergeet. Ik heb tijden gezocht naar een goed recept, waarin je India, van het platteland terug proeft als je het drinkt! De geuren die vrijkomen bij het inschenken van de thee zijn verslavend. Heerlijk om India te ruiken in je glas!
Peter Eemsing
Ingrediënten Chai Thee
Voor een liter thee (6 grote koppen):
500 ml water
500 ml volle melk
2 cm gemberwortel, geschild en in plakjes gesneden
1 steranijs
2 kaneelstokjes
1 theelepel kruidnagels
1 theelepel kardemon peulen (gekneusd)
1/2 theelepel peperkorrels
zwarte thee: 4 eetlepels
jasmijn thee: 2 eetlepels
suiker naar smaak
Bereiding Chai Thee
Giet het water in een pan en zet op het vuur.Schil het stukje gemberwortel, snijd deze in partjes en doe in het water.Doe alle overige kruiden en specerijen er bij en breng het water aan de kook. Laat dit even koken zodat de smaken vrij komen (ongeveer 5 minuten). Zet het vuur laag en voeg dan de thee toe. (ik doe de thee altijd in 2 thee eieren). Zorg dat de thee goed trekt en als hij mooi donker is haal je de thee er weer uit. De kruiden laat je dus zitten! Voeg vervolgens de melk toe, laat nog even koken en zet het vuur uit. Schenk de thee door een zeef in je mok en voeg vervolgens suiker naar smaak toe.Ik doe vaak de suiker al in de pan erbij in en zeef het geheel dan in een grote thermoskan. Dit is echt een heerlijk drankje voor bij een knapperig haardvuur.