Octopus is een veel gebruikt ingrediënt in de Italiaanse keuken. In dit recept voor baby octopus met polenta worden dan ook typische Italiaanse ingrediënten gebruikt zoals kappertjes, ansjovis, tomaat en olijven. Het oorspronkelijke recept is van Gordon Ramsey die op Sicilie voor een aantal vissers vers door hen gevangen octopus klaarmaakte. Ik gebruik voor dit recept in plaats van een echte grote octopus, baby octopus. We combineren het gerecht met polenta. Polenta is een traditioneel Noord-Italiaans gerecht. Vroeger werd het gemaakt van verschillende graansoorten, nu wordt het gemaakt van griesmeel van mais. Dit recept is voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten baby octopus met polenta:
- Voor de baby octopus:
- 750 gram baby octopus
- 3 knoflooktenen
- 2 chilipepers
- 2 rode uien
- 6 pruimtomaten
- 2 eetlepels kappertjes
- 6 eetlepels olijven (Castellino Siciliaanse ‘Dolce’ olijven)
- 8 ansjovisfilets
- 250 ml droge witte wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- (eventueel citroenrasp en sap van 1 citroen)
- Voor de polenta:
- 350 gram polenta
- 2 knoflooktenen
- 1,5 l volle melk
- 100 gram parmezaanse kaas
- 50 gram roomboter
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl peper
Bereidingswijze Baby Octopus:
Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een ruime pan en fruit daarin de uien en de knoflook. Hak de chilipepers fijn en voeg toe aan de pan. Snijd de ansjovis in stukken en snijd de tomaten fijn. Voeg toe aan de pan. Zet de hittebron hoog en voeg de witte wijn toe. Hak de olijven in stukken en voeg die samen met de kappertjes ook aan de pan toe. Roer alles goed door, voeg de baby octopus toe, doe een deksel op de pan en laat gedurende 45 minuten sudderen. vergeet niet om de hittebron laag te zetten. Na 45 minuten is de baby octopus mooi zacht en klaar om te serveren. Doe dat samen met de polenta en eventueel wat citroenrasp en sap.
Bereidingswijze polenta:
Breng de melk tegen de kook aan en laat de gepelde knoflooktenen daarin een half uur trekken. Verwijder dan de knoflook en voeg de polenta beetje bij beetje al roerend toe. Zet de hittebron laag en laat de polenta een half uur pruttelen, terwijl je de polenta af en toe doorroert. Na een half uur voeg je de boter en parmezaanse kaas toe. Blijf roeren totdat de boter en kaas compleet zijn gesmolten/opgenomen door de polenta. Serveer de polenta uit in een diep bord, samen met de baby octopus.