de Kookworkshop nl | online kookworkshops van Koksland nl | Apeldoorn & Twello

Zelf Appelstroop maken, de enige echte!

Sinds we op de boerderij wonen heb ik een nieuwe hobby, zelf appelstroop maken. Fruit plukken. Kisten vol pluk ik in de avonduren en in de weekenden.  Al mijn spaarzame vrije tijd gaat erin zitten, maar ik vind het zonde om niets met al dat fruit te doen. We geven elk jaar heel veel fruit weg aan lokale restaurants en familie en vrienden, maar verwerken zelf ook heel veel in allerlei home-made producten.

Omdat we appels in overvloed hebben, ben ik op zoek gegaan naar bereidingsmethoden waarvoor je heel veel appels nodig hebt. Het maken van appelstroop. Wij hebben met het oog op al het fruit dat we oogsten een paar ontsappers staan van Weck. Echt fantastische apparaten. Je kunt er van alles mee inmaken oftewel wecken, maar ook sap aan vruchten onttrekken.

Ingrediënten

6-7 kg verschillende soorten appels
100 gram basterdsuiker per liter appelsap

Zelf appelstroop maken bereiding

Vul de mand van de ontsapper met appelpartjes (met schil en klokhuis) en zet het Weck apparaat op de ontsapstand. Ga vervolgens iets leuks doen. Met een uurtje of twee a drie heb je ruim 5 liter sap.

Heb je geen ontsapper van Weck, dan kun je de appelpartjes ook tot moes koken in een grote pan en vervolgens een nachtje door een kaasdoek (of dunne theedoek) laten uitlekken. Zorg er wel voor dat er gewicht op de moes staat. Dat bevordert het uitlekken. Het sap dat je opvangt kun je gebruiken voor het maken van de appelstroop.

Doe de zelf geproduceerde appelsap in en grote pan met een dikke bodem. Aan 5 liter sap voeg je 500 gr donker bruine basterdsuiker toe (100 gr per liter). Kook vervolgens langzaam in. Dit duurt echt wel een aantal uur.

Op het moment dat de substantie stroperig wordt en de druppels slierten trekken aan een lepel, is de stroop klaar. Je houdt ongeveer een halve liter stroop over na het inkookproces van 5 liter sap. Doe het meteen in brandschone potjes.

Ik koop zelf altijd nieuwe potjes die ik omspoel met kokend water. Maar je kunt ook lege jampotjes gebruiken. Die moet je dan wel eerst uitkoken met soda en daarna heel goed omspoelen met kokend water.

Ps kijk ook eens op onze andere website dekookworkshop.nl

Mobiele versie afsluiten