Home Recepten Tartaar van Hollandse Nieuwe, watermeloen en avocado

Tartaar van Hollandse Nieuwe, watermeloen en avocado

door Peter Eemsing

Hollandse Nieuwe is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen hom of kuit bevat). Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton dat zijn voedsel is, in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is. (bron: Wikipedia)

Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van Hollandse Nieuwe, maar de combinatie die ermee gemaakt wordt in dit recept is zeer smaakvol.

Ingrediënten

200 gram watermeloen in kleine blokjes gesneden
4 eetlepels fijngesneden venkel
4 eetlepels komkommer
2 bosuien
1 sjalot
2 avocado’s
3 eetlepels vers citroensap
1 eetlepel gembersiroop
4 eetlepels gekookte rode biet
4 eetlepels gekookte gele biet
4 Hollandse Nieuwe, in kleine blokjes
1 eetlepel bieslook
1 zak gemengde sla
snufje zout en peper uit de pepermolen
takje dille

Bereidingswijze

Verwijder de schil van de meloen en snijd in piepkleine blokjes. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd in fijne blokjes. Meng het citroensap met de gembersiroop, breng op smaak met snufje zout en peper en leg de avocado stukjes daar alvast in. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer en snijd in kleine blokjes. Hak de venkel, bosui, bieslook en sjalot fijn en meng met de meloenblokjes. Voeg vervolgens het mengsel met de avocado toe.
Snijd de gele biet en rode biet afzonderlijk in kleine blokjes. Snijd de haring in kleine blokjes en voeg vervolgens de haring en gele biet toe aan het mengsel. Als laatste voeg je de rode biet toe en vermeng je e.e.a. snel.
Leg een handje vol gemengde sla op een bord en zet een uitsteekvorm daarop, schep vol en druk aan en verwijder de uitsteekvorm. Garneer met een beetje dille. Maak op dezelfde manier nog drie bordjes op.

Overigens is dit recept ook erg lekker als je de Hollandse Nieuwe vervangt door gerookte zalm, gerookte forel of gerookte makreel.

Bekijk ook eens deze workshops