Als liefhebber van de Aziatische keuken schotel ik mijn gasten, bij een borrel of als amuse menu, graag wat verschillende Aziatische hapjes voor. Deze tartaar van coquilles is zo’n hapje. In combinatie met rijpe mango, rode peper en een kokosmelk dressing ontstaat een ware smaakexplosie. Serveer deze tartaar met Tempura Wasabi Seaweed snacks(verkrijgbaar bij Hanos of toko) of, als je niet van al te pittig houdt, met kleine rijst crackers.
Dit recept is voldoende als onderdeel van een amuse menu voor 6 personen.
Ingrediënten:
- 4 grote coquilles
- sap van een 1/2 limoen
- sap van een 1/2 sinaasappel
- 1 rode Spaanse peper (of als je van extra pittig houdt 2 rawit pepers)
- 2 eetlepels heel fijn gesnipperde rode ui
- 2 theelepels kristalsuiker
- 1 theelepel Yuzusap
- 1/2 theelepel zeezout
- 2 eetlepels kokosmelk
- 1/2 eetlepel vissaus
- 1/2 theelepel vers en heel fijn geraspte gemberwortel
- 1/2 rijpe mango
- sap en fijngeraspte schil van 1/2 limoen
- 2 eetlepels fijn gehakte verse koriander
- zakje Tempura Wasabi Seaweed snacks of kleine rijstkrackers
Bereidingswijze tartaar van coquilles:
Snijd de coquilles in blokjes van 1/2 cm-1/2 cm. Hak de rode ui heel erg fijn. Meng de coquille blokjes met het sap van een 1/2 limoen, 1/2 sinaasappel en het Yuzusap, de fijngehakte rode ui, het zeezout en de kristalsuiker en zet vervolgens zo’n twee uur afgedekt weg in koelkast. De kokosmelk dressing maak je door kokosmelk te mengen met het sap en de geraspte schil van een 1/2 limoen, de vissaus en fijn geraspte gemberwortel. Als je geen rasp hebt kun je de gemberwortel ook heel fijn snijden. Datzelfde geldt voor de schil van de limoen (vermijd dat je het witte deel van de schil mee snijdt). Met een fijne rasp gaat het echter veel sneller. Verwijder de witte pitjes uit de peper en snijd de peper in heel kleine blokjes. Meng vervolgens de kokosmelk, limoenrasp en -sap, vissaus, geraspte gemberwortel, fijngehakte rode Spaanse peper of rawit pepers door elkaar en zet de kokosdressing koel weg.
Vlak voor het serveren snijd je de 1/2 mango in kleine blokjes (net zo groot als de coquilles) en hak je de koriander fijn. Giet de tartaar van coquilles af en meng ze vervolgens met de kokosdressing, schep de mango blokjes en fijngehakte koriander erdoor en serveer de tartaar van coquilles met de Tempura Wasabi Seaweed snacks of rijst crackers.
Op zoek naar meer Aziatische recepten? Check dan ook eens: https://koksland.nl/category/recepten/azie/
Wil je ook gerechten serveren in van die prachtige zwarte schalen? Check: https://www.galerijdehamer.nl/black-pottery/ Ook verkrijgbaar via Koksland.nl: https://koksland.nl/product-categorie/pannen/black-pottery/