Pastinaaksoep is heerlijk najaarsgerecht. Pastinaak kun je het hele jaar door eigenlijk wel verkrijgen, maar is van oktober tot en met maart beschikbaar van de Nederlandse bodem. Pastinaak is wit van kleur en familie van de wortel. Pastinaak wordt daarom ook wel de witte peen genoemd. Pastinaak heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak, die goed combineert met bijvoorbeeld Hollandse garnalen. Geef je gasten een schijfje citroen bij de soep. De frisse zure smaak van de citroen geeft een verrassende twist aan de soep. Dit recept is voldoende voor 8 glazen/kopjes soep.
Ingrediënten pastinaaksoep:
8 pastinaken
1,5 – 1,8 l water
300 ml slagroom
1 theelepel zout
1 theelepel peper
250 gram Hollandse garnalen
1 citroen
Bereidingswijze pastinaaksoep:
Was de pastinaken, snijd de top eraf en snijd ze vervolgens in kleine stukjes (je schilt de pastinaak dus niet!). Doe ze in een soeppan en voeg ongeveer 0,5-0,8 liter water toe, zodat de pastinaken net onder water staan. Voeg het zout eveneens toe en breng aan de kook. Kook tot de pastinaak helemaal zacht is geworden, haal van het vuur en pureer de pastinaak vervolgens met een staafmixer. Je hebt nu vrij dikke pastinaakpuree in de pan zitten. Voeg de peper toe en vervolgens de slagroom en zet de pan weer op laag pitje. Roer goed door en voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe tot je een mooie volle romige en goed schenkbare soep hebt. Proef de soep en voeg eventueel nog wat zout en peper naar smaak toe. Giet in glaasjes, verdeel de garnalen over de glaasjes en snijd schijfjes van de citroen en hang die over de rand van de glaasjes. Je gasten kunnen dan zelf bepalen of ze de citroen aan de soep willen toevoegen door het schijfje uit te knijpen, hetgeen overigens wel een aanrader is! Lekker met een glaasje Auratae Catarratto Pinot Grigio.