Home Azie Ketjap Manis maken

Ketjap Manis maken

door Peter Eemsing
ketjap manis maken

Heb je wel eens gekeken op een fles Ketjap wat de ingrediënten zijn? Ik schrok ervan, want de meeste ketjaps zitten bomvol toegevoegde smaak-, conserveermiddelen en kleurstoffen. Met dit recept kan je zelf een heerlijke Ketjap Manis maken en met een beetje spelen kan je hem compleet aanpassen naar je eigen smaak! Ik gebruik onze Megachef Sojasaus als basis  voor al mijn ‘Oosterse’ sauzen omdat die geen kunstmatige toegevoegde smaak- en kleurstoffen heeft.

Ingrediënten ketjap manis maken:

100 ml  Sojasaus
75 gr palmsuiker (het kan ook met bruine suiker)
25 gr Melasse (heb je geen Melasse, die zorgt voor een bittertje, neem dan palmsuiker)
2 schijfjes gemberwortel 
1 klein teentje knoflook
½ rood chilipepertje 
1 steranijs
en natuurlijk kan je spelen met deze ingrediënten naar jouw smaak!

Bereidingswijze:

Hak de gemberwortel, knoflook en peper fijn in je Mes, Magimix Micro of met je Bamix. Alle ingrediënten in de pan en dan al roerend langzaam aan de kook brengen. Voorzichtig in ongeveer 10 minuten in laten koken tot ‘stroperige’ dikte. Let op dat het niet aanbrandt. En pas op met proeven want suiker is erg heet en voordat je het weet heb je een brandblaar op je lip! Gebruik je de Melasse let dan op want die is nogal bitter en totaal niet zoet. Dus als je die gebruikt zul je ook zeker palmsuiker moeten gebruiken, Ketjap Manis hoort namelijk zoet zijn. Laat het afkoelen en ‘zeef’ eventueel de gemberwortel, knoflook en chilipeper uit de Ketjap en bewaar in de koelkast. Ik zeef de saus zelf niet omdat ik het fijn vind dat alle smaken zich kunnen blijven ontwikkelen en het geeft een extra ‘authentiek’ gevoel aan de saus.  

ps. Vind je onze recepten leuk en zou je deze eens met je vrienden, familie of collega’s in onze keuken willen koken? Kijk ook eens op onze andere website deKookworkshop.nl!

Bekijk ook eens deze workshops