Home Eenpans recepten Georgian Lobio een Georgische bonenschotel

Georgian Lobio een Georgische bonenschotel

door Peter Eemsing
Georgian Lobio een Georgische bonenschotel

Georgian Lobio is een traditioneel Georgisch gerecht dat bestaat uit gekookte bonen en een pittige walnotensaus. De Lobio (bonen) is een authentiek nationaal gerecht van Georgie. Er zijn verschillende varianten van lobio, afhankelijk van de regio en de gebruikte bonen. En een heerlijke vegetarische maaltijd die je op je fornuis, in de oven, bbq of in je slowcooker kan maken. Hieronder vindt u een recept voor Georgische lobio met adzukibonen, heb je geen adzukibonen kan je die ook vervangen door kidney- of andere bonen.

Ingrediënten Georgian Lobio:

  • 500 gram gedroogde adzukibonen, geweekt in water gedurende minstens 6 uur
  • 1 ui, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 paprika in kleine reepjes
  • 1/2 kopje walnoten
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel rode pepervlokken
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel granaatappelpitten (optioneel)

Instructies:

  1. Kook de geweekte adzukibonen in een grote pan met water tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. Bewaar het kookvocht!
  2. Bak de paprika reepjes even snel rondom aan.
  3. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
  4. Voeg de walnoten toe aan de pan en rooster ze totdat ze goudbruin zijn.
  5. Doe de walnoten samen wat kookvocht met de ui en knoflook in een blender en mix het geheel tot een gladde saus.
  6. Voeg het paprikapoeder, korianderpoeder, rode pepervlokken, zout en peper toe aan de saus en meng alles goed door elkaar.
  7. Voeg de saus toe aan de gekookte adzukibonen en aan de paprika reepjes en roer alles goed door elkaar. Voeg nog wat kookvocht toe zodat je lobio niet te droog gaat worden.
  8. Laat de lobio nog ongeveer 10-15 minuten sudderen op middelhoog vuur.
  9. Serveer de lobio warm en bestrooi eventueel met granaatappelpitten.

De lobio word meestal gegeten met een chatsjapoerie brood gemaakt van kaas met eieren of een shoti brood. Je kan de lobio ook gebruiken als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte. Geniet van uw heerlijke Georgische lobio!

Bekijk ook eens deze workshops