Een Zucchini Casserole, ofwel Courgette Ovenschotel in het Nederlands, is een veelzijdig gerecht waarin courgette de hoofdrol speelt. Deze ovenschotel kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van je voorkeur.
Deze keer maken ik hem met lamsreepjes maar je kan hem ook heel goed met kalkoen of kipreepjes maken. Wil je hem vegetarisch houden? Dan gebruik je een vleesvervanger naar je keuze.
Zucchini Casserole met lamsvleesreepjes voor 4 Personen
Ingrediënten:
500 gram lamsvlees, kip, kalkoen of vleesvervanger in reepjes gesneden
3 middelgrote aardappelen, in dunne plakjes gesneden
2 middelgrote courgettes, in dunne plakjes gesneden
2 tomaten in blokjes gesneden
1 grote ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
200 ml room of crème fraîche
100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of Gruyère)
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel gedroogde tijm
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Voorbereiden van Ingrediënten: (15 minuten)
Snijd de vleesreepjes, aardappelen, tomaat, courgettes, ui en knoflook zoals aangegeven.
Vlees Bakken: (10 minuten)
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg het lamsvlees toe, breng op smaak met zout, peper en tijm, en bak tot het bruin en bijna gaar is. Haal het uit de pan en zet opzij.
Groenten Bakken: (10 minuten)
In dezelfde pan, voeg de resterende olijfolie toe en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de aardappelschijfjes en tomaatblokjes toe en bak deze een paar minuten. Doe dit vervolgens ook met de courgette.
Ovenschotel Samenstellen: (10 minuten)
Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een grote ovenschaal en begin met een laagje aardappel plakjes, gevolgd door een laagje courgette en een laagje lamsvlees. Herhaal deze lagen tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laagje courgette.
Room en Kaas Toevoegen: (5 minuten)
Giet de room of crème fraîche gelijkmatig over de ovenschotel en bestrooi met geraspte kaas.
Bakken in de Oven: (25 tot 30 minuten)
Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten, of tot de aardappelen gaar zijn en de kaas goudbruin en gesmolten is.
Serveren:
Laat de schotel een paar minuten afkoelen voordat je deze serveert.
Totale Bereidingstijd: Ongeveer 1 uur en 15 minuten.