Home Azie Zalm op Vietnamese wijze

Zalm op Vietnamese wijze

door Christa Dreef
zalm op Vietnamese wijze

In de Vietnamese keuken wordt karamel als smaakmaker gebruikt. In combinatie met vissaus, tamarindepasta en bouillon ontstaat een ware smaaksensatie. In dit recept voor zalm op Vietnamese wijze bereiden we een zalmfilet met een zelfgemaakte karamelsaus van palmsuiker, water, pepers, knoflook en gember.

Ingrediënten:

  • 2 rode Spaanse pepers
  • 5 cm verse gember
  • 3 knoflooktenen
  • 3 eetlepels palmsuiker
  • 1 eetlepel water
  • 1 eetlepel arachideolie
  • 3 eetlepels vissaus
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 250 ml visbouillon
  • 750 gram zalmfilet
  • 10 sprietjes bieslook
  • zeezout en versgemalen zwarte pere

Bereidingswijze zalm op Vietnamese wijze:

Verwijder de zaadlijsten uit de pepers en snijd ze in een paar stukken. Schil de gember en pel de knoflooktenen. Doe de pepers, knoflook en gember in een keukenmachine en hak heel fijn.

Verhit een braadpan en doe daarin de arachideolie. Fruit hierin al roerend het peper, knoflook, gembermengsel gedurende 5 minuten op een middelhoog vuur. Meng vervolgens de palmsuiker met het water en roer goed door. Voeg het suikermengsel toe aan de pan en laat op een laag vuur de palmsuiker smelten en karamelliseren.

Voeg vervolgens de vissaus, de tamarindepasta en de visbouillon toe en roer goed door. Breng aan de kook en zet het vuur dan laag, zodat de saus zachtjes blijft pruttelen. Bestrooi de zalm met iets zeezout en versgemalen peper en leg in de pan. Doe de deksel op de pan en na 4 minuten bedruip je de zalm met wat van de karamelsaus. Doe de deksel weer op de pan en stoof de zalm nog zo’n 4 tot 5 minuten. Check of de zalm op Vietnamese wijze mooi gaar is en bedruip de zalm voor het serveren met nog een paar eetlepels van het vocht en knip tot slot de bieslook erover.

Serveer de zalm op Vietnamese wijze met wat witte rijst en een Aziatische koolsalade.

Bekijk ook eens deze workshops