Home Bijgerecht Witlofsalade

Witlofsalade

door Christa Dreef
witlofsalade

Witlof is een echt Hollandse groente die je op veel manieren kunt bereiden. In dit recept verwerken we de witlof tot een heerlijke salade. De smaak van witlof is fris met een bittere bite. In deze salade combineren we de witlof met feta, Amsterdamse uitjes, rode peper en wortel. De dressing bestaat uit het sap van een halve sinaasappel en citroen, wat mayonaise, hojiblanca olijfolie, gembersiroop en zout en peper naar smaak. Het geheel wordt afgemaakt met kakelverse gepocheerde eitjes.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 4 witlof stronken
  • 4 kakelverse eieren
  • 1 kleine winterwortel
  • halve rode peper
  • 20 Amsterdamse uitjes
  • 100 gram feta
  • sap van een halve sinaasappel
  • sap van een halve citroen
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel mayonaise
  • halve eetlepel hojiblanca olijfolie
  • zout en peper

Bereidingswijze witlofsalade:

Verwijder de harde witte kern uit de witlof en snijd de rest van de witlof mooi fijn. Rasp de wortel en snijd in heel kleine blokjes, hak de rode peper fijn en snijd de Amsterdamse uitjes doormidden. Pak een mooie saladekom of schaal. Hussel de zojuist gesneden groente door elkaar en meng in een apart bakje het sap van de citroen en sinaasappel, mayonaise, gembersiroop en de olijfolie. Klop de dressing goed door en breng op smaak met zout en peper. Giet de dressing vervolgens over de witlofsalade, schep de salade goed door en kruimel vervolgens de feta erover.

Je maakt de salade af met wat gepocheerde eitjes. Daartoe breng je een ruime pan met water tegen de kook aan en daarin breek je 4 kakelverse eitjes. Hou het water tegen de kook aan en verwijder de gepocheerde eitjes na 3 minuten uit het water. Leg ze op de salade en serveer de witlofsalade direct uit. Lekker met vers gebakken brood of frietjes.

Bekijk ook eens deze workshops