Home Hollandse pot Tomatensoep met groente en heel veel ballen

Tomatensoep met groente en heel veel ballen

door Christa Dreef

Soms kan ik er enorme zin in krijgen: zelf gemaakte tomatensoep. Om echt lekkere tomatensoep te kunnen maken, heb je echter volrijpe zoetige tomaten nodig. In dit recept smokkel ik een beetje, omdat de tomaten die hier in de winter verkrijgbaar zijn, lang niet altijd volrijp en zoetig zijn, maar vaak een beetje waterig smaken. Om die reden heb ik wat suiker toegevoegd, maar je zou ook een eetlepel honing kunnen gebruiken of gembersiroop (gember geeft meer pit). In dit recept maak ik ook gebruik van voorgesneden fijne soepgroenten, verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Lekker makkelijk! Deze soep is heerlijk vullend en verwarmend en ruim voldoende voor 8-10 personen.

Ingrediënten:

Voor de soep:
1 rode ui
2 sjalotten
4 tenen knoflook
1 eetlepel hojiblanca olie
750 gram fijn gesneden soepgroente
12 trostomaten
2 blikjes tomatenpuree (30ml totaal)
1 liter water
1 potje kippenfond
1 eetlepel Keltisch zeezout
1 eetlepel vers gemalen zwarte peper
(1 eetlepel suiker)

Voor de balletjes:
500 gram half om half gehakt
1 theelepel Himalaya zout
1 theelepel vers gemalen zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
1 theelepel mosterdpoeder
1 theelepel knoflookpoeder
2 eetlepels panko
1 ei

Bereidingswijze:

Begin met maken van de balletjes.
Kneed alle ingrediënten goed door elkaar en rol de balletjes tussen je handen. Maak ze ongeveer 1cm bij 1cm. Zet ze vervolgens tot gebruik koel weg.

Snijd de ui en sjalotten in fijne stukjes en doe hetzelfde met de knoflook. Doe de olie in de pan en voeg de ui, sjalotten en knoflook toe. Bak tot de ui gaat glanzen en voeg dan 250 gram van de fijne soepgroente toe. Snijd de tomaten in kleine stukjes en voeg eveneens toe. Laat het geheel minstens 15 minuten lekker sudderen, zodat alle sappen goed uit de tomaat komen. Voeg vervolgens een liter water toe en breng aan de kook. Laat ongeveer 15 minuten zacht doorkoken en pureer vervolgens de inhoud van de pan.

Voeg daarna de ballen toe, de kippenfond en de blikjes tomatenpuree alsmede het zeezout en de peper.  Breng opnieuw aan de kook en laat 10 minuutjes zacht pruttelen voordat je groente toevoegt (500 gram). De groente gaart vrij snel. Ik zet de soep meestal 5 minuten nadat ik de groente heb toegevoegd op een heel kleine pit en dan proef ik de soep. Als je nu net dat zoetige smaakje mist van de tomaten kun je gewoon iets suiker toevoegen, of, als je er van houdt, wat gembersiroop of honing. Ik heb er op het laatst een eetlepel suiker ingedaan en nog wat zout en peper naar smaak aan toegevoegd.

 

Bekijk ook eens deze workshops