Szegediner Goulash, ook bekend als Székely Gulyás, is een traditioneel Hongaars gerecht. Het is een variant op de bekende goulash, maar dan met de toevoeging van zuurkool. De combinatie van het zachte, langzaam gegaarde vlees met de zurige smaak van de zuurkool maakt het een uniek en hartig gerecht. Het is genoemd naar de stad Szeged in Hongarije, een regio die bekend staat om zijn lokale specialiteiten.
Het gerecht is een typisch voorbeeld van de Centraal-Europese keuken, waar zuurkool een veelgebruikt ingrediënt is. De basis van Szegediner Goulash bestaat uit blokjes vlees (vaak varkens- of rundvlees wordt gebruikt), paprikapoeder (wat het dieprode kleur en rijke smaak geeft waar Hongaarse gerechten om bekend staan), uien, en natuurlijk zuurkool. Het wordt vaak geserveerd met zure room, wat de zurige smaak van de zuurkool mooi in balans brengt.
Hierbij een recept voor 4 personen. Dit gerecht kan je ook heel goed in je slow- of pressure cooker maken.
Ingrediënten Szegediner Goulash:
500 gram hacheevlees (runderstoofvlees), in blokjes
500 gram zuurkool
2 grote uien, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels paprikapoeder
1 theelepel komijn
1 liter runderbouillon
2 eetlepels tomatenpuree
2 laurierblaadjes
100 ml zure room
Zout en peper naar smaak
1 rode peper, in dunne ringen (voor garnering)
Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)
Olie om in te bakken
Bereiding:
Verhit wat olie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de blokjes hacheevlees toe en bak ze rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
In dezelfde pan voeg je de fijngesnipperde uien toe en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuut verder.
Doe het vlees terug in de pan samen met het paprikapoeder en de komijn. Roer goed door zodat het vlees bedekt is met de kruiden.
Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee. Giet dan de runderbouillon erbij en voeg de laurierblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het vlees ongeveer 1,5 tot 2 uur sudderen met de deksel op de pan, tot het vlees zacht is.
Spoel de zuurkool onder koud water om het overtollige zuur te verwijderen en knijp het overtollige vocht eruit. Voeg de zuurkool toe aan het vlees en laat het geheel nog 30 minuten sudderen.
Haal de laurierblaadjes eruit en breng op smaak met zout en peper.
Serveer de goulash met een lepel zure room erop en garneer met verse peterselie en rode peperringen.
Serveer met brood of aardappelpuree voor een complete maaltijd.
Geniet van je heerlijke Szegediner Goulash met zuurkool en hacheevlees! De totale bereidingstijd is ongeveer 2 tot 2,5 uur, afhankelijk van de kooktijd van het vlees.