Home Hoofdgerecht Rijstnoedels met cantharellen en gegrilde oesterzwammen

Rijstnoedels met cantharellen en gegrilde oesterzwammen

door Christa Dreef
rijstnoedels met cantharellen en gegrilde oesterzwammen

Deze rijstnoedels met cantharellen en gegrilde oesterzwammen zijn een ware smaakbom en vormen een heerlijke lichte vegetarische maaltijd. De gegrilde oesterzwammen marineer je eerst een uur in een marinade van sojasaus, sake, bruine suiker en mirin en die marinade gebruik je daarna om de cantharellen mee af te blussen. Dit recept is voldoende voor 2 personen.

Ingrediënten:

  • 50 ml sojasaus (ik gebruik megachef sojasaus)
  • 1 el mirin ‘Japanse kookwijn’
  • 3 el sake
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 3 knoflooktenen
  • 2 cm verse gember
  • 1/2 tl miso
  • 1 el oestersaus (van Megachef: zie onze website)
  • 2 lenteuien
  • 125 gr tauge
  • 100 gr cantharellen
  • 2 konings oesterzwammen
  • 80 gram rijstnoedels
  • 1/2 tl chili olie
  • 1 tl hojiblanca olie (ik gebruik de hojiblanca olie van Valderrama)
  • 1/4 tl truffelolie (ook van Valderrama)

Bereidingswijze rijstnoedels met cantharellen en gegrilde oesterzwammen:

Snijd de konings oesterzwammen in lange plakken van ongeveer 5 mm dikte. Leg ze in een ruime schaal. Klop de mirin, basterdsuiker, sake en soja saus door elkaar en giet over de oesterzwammen. Dek de schaal af en laat gedurende een uur marineren.

Bereid de rijstnoedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Hak de knoflook en de gember fijn en snijd de lenteui in ringen. Verwarm de hojiblanca olie in een wok en bak daarin de gember en knoflook eventjes aan. Zodra de geur van de knoflook en de gember goed vrij komt, voeg je de miso en de chili olie toe, roer door en schep de chantarellen erbij. Bak op een hoog vuur gedurende een minuut en schenk dan de oestersaus erbij. Zet de hittebron laag en voeg de lenteui toe. Gril intussen in een warme grilpan de oesterzwammen in drie minuten goudbruin. Zet de hittebron van de cantharellen hoog en giet de marinade van de oesterzwammen erbij, laat een minuut inkoken en roer tot slot de taugé en de uitgelekte rijstnoedels erdoorheen. Schep alles in een mooie schaal en leg de gegrilde oesterzwammen erbij, druppel de truffelolie erover en serveer de rijstnoedels met cantharellen en gegrilde oesterzwammen direct uit.

Bekijk ook eens deze workshops