Home Bijgerecht Pelmeni Russische dumplings

Pelmeni Russische dumplings

door Peter Eemsing
Pelmeni ravioli

Pelmeni recept. Pelmeni zijn traditionele Russische dumplings, een comfort food dat zowel gegeten wordt tijdens familiebijeenkomsten als op een koude winteravond. Hieronder vind je een eenvoudig Pelmeni recept om zelf te maken voor 4 personen.

Ingrediënten voor het deeg:

  • 300 g bloem, plus extra voor bestuiven
  • 1 groot ei
  • 150 ml warm water
  • Een snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:

  • 300 g gemengd gehakt (half rund, half varken)
  • 1 middelgrote ui, zeer fijn gesnipperd
  • Zout en peper naar smaak
  • 1/2 theelepel gemalen knoflook (optioneel)

Voor het serveren:

  • Zure room
  • Verse dille
  • Paprika poeder

Bereidingstijd:

  • Voorbereiding: 45 minuten
  • Kooktijd: 10 minuten
  • Totale tijd: 55 minuten

Bereidingswijze:

Deeg:

  1. Meng in een grote kom de bloem en het zout. Maak een kuiltje in het midden, breek het ei erin en voeg het warme water toe.
  2. Meng met je handen of een houten lepel tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg op een licht bebloemd oppervlak tot het glad en elastisch is, ongeveer 10 minuten.
  3. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het 30 minuten rusten.

Vulling:

  1. Combineer in een middelgrote kom het gehakt, de fijngesnipperde ui, zout, peper en gemalen knoflook. Meng goed.

Pelmeni vormen:

  1. Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot het ongeveer 2 mm dik is. Gebruik een glas of uitsteekvorm (ongeveer 7 cm in diameter) om cirkels uit het deeg te snijden.
  2. Plaats een kleine hoeveelheid vulling in het midden van elke deegcirkel. Vouw het deeg over de vulling om een halve maan te vormen en knijp de randen stevig dicht. Verbind de twee punten met elkaar om een typische Pelmeni-vorm te krijgen.
  3. Herhaal met het resterende deeg en vulling.

Koken:

  1. Breng een grote pan met gezouten water aan de kook. Voeg de pelmeni in porties toe en kook ze tot ze boven komen drijven en de vulling gaar is, ongeveer 5 minuten.
  2. Schep de pelmeni uit het water met een schuimspaan en laat ze even uitlekken.

Serveren:

  1. Serveer de pelmeni warm met een flinke lepel zure room en bestrooi ze met verse dille.

Bekijk ook eens deze workshops