Home Amuse Paprikasoep

Paprikasoep

door Christa Dreef
paprikasoep

Lekker en gezond!

De groene paprika is eigenlijk een onrijpe paprika. Om die reden smaakt deze paprika een stuk minder zoet dan de gele en de rode variant. Groene paprika’s zijn wat kruidiger en bitterder van smaak en dat maakt ze erg geschikt voor warme gerechten. Vaak worden ze gebruikt bij bijvoorbeeld pasta’s of stoofschotels. Net zoals andere paprika’s kun je de groene paprika ook rauw eten, al vinden veel mensen ze daar door de bittere smaak minder geschikt voor. De groene paprika bevat de minste gezonde voedingsstoffen. De rode en gele paprika’s bevatten naast vitamine E ook nog eens twee keer zoveel vitamine C als de groene paprika.

Gele paprika en rode paprika

De gele en rode paprika’s beginnen als groene paprika’s en verkleuren naarmate ze rijper worden langzaam naar rood of geel. Deze paprika’s zijn zoeter dan de groene variant en daardoor ook gewilder. De rode paprika is zelfs nog iets zoeter dan de gele paprika en wordt daarom ook het meest verkocht. Naast het smaak aspect worden rode en gele paprika’s ook vaak gekocht om hun kleur. Een gerecht ziet er nou eenmaal nog lekkerder uit met vrolijke kleuren! Verder zijn deze paprika’s populair omdat ze bruikbaar zijn voor  verschillende toepassingen. Zo kunnen ze rauw gegeten worden, warm in sauzen, voor in ovenschotels, en in wokgerechten.

Ingrediënten Paprikasoep voor 4 personen

2 kleine uitjes(fijn gesnipperd)
1 bakje tuinkers
½ liter kippenbouillon
1 tl tabasco en zout en versgemalen zwarte peper
3 tenen knoflook
1 theelepel hoijblanca olie
1 theelepel smoked aberquina olie > 2 theelepels met een mooie extra vierge olie kan ook als je de genoemde olieen niet in huis hebt.
200 ml droge witte wijn
125 ml crème fraîche
3 gele paprika’s
Eventueel wat suiker (zo’n 2 theelepels) als je de soep iets minder zurig wilt laten smaken.


200 ml droge witte wijn
125 ml crème fraîche
3 gele paprika’s
Eventueel wat suiker (zo’n 2 theelepels) als je de soep iets minder zurig wilt laten smaken.

Bereiding paprikasoep

Maak de paprika’s schoon (haal de zaadlijsten er dus uit en was ze) en snijd ze doormidden. Zet je oven vervolgens op de hoogste grilstand en leg de paprika’s  eronder met het vel naar boven. Gril gedurende ongeveer 15 minuten. Het vel wordt dan lekker donker van kleur en zelfs een beetje zwart.

Haal de paprika’s uit de oven en verwijder het vel. (dat gaat het makkelijkst door ze vanuit de oven eerst in een plastic zak te doen, goed te schudden en iets af te laten koelen) Snijd daarna de paprika in kleine stukjes. Snipper vervolgens de sjalotjes en snijd de knoflook fijn.

Doe de olie in een pan en verhit en voeg vervolgens de sjalotjes, knoflook en paprika toe. Als de sjalotjes glazig worden voeg je de wijn toe en vervolgens giet je de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en zet het vuur dan vervolgens laag. Laat ongeveer 15 minuten pruttelen en pureer dan de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Proef de soep en breng, als dat nodig is en je dat lekker vindt verder op smaak met de tabasco en wat zout en peper en eventueel wat suiker. Als je de soep serveert leg je een schepje crème fraîche in het midden van de soep en daarop strooi je dan wat tuinkers. Je kunt het er ook apart bij serveren en je gasten zelf naar smaak de crème fraîche en tuinkers laten toevoegen. Dat doe ik meestal omdat niet iedereen het lekker vindt om creme fraiche in de soep te krijgen.

Bekijk ook eens deze workshops