Home Eenpans recepten Oesterzwammen met penne

Oesterzwammen met penne

door Peter Eemsing
oesterzwammen met penne

Romige oesterzwammen met penne

Oesterzwammen zijn een soort eetbare paddenstoelen die vaak worden gebruikt in diverse keukens over de hele wereld. Ze hebben een waaiervormige of oestervormige hoed, vandaar de naam. De textuur is vlezig en fluweelachtig, en ze hebben een subtiele, aardse smaak die soms wordt omschreven als licht nootachtig of zoetig.

Oesterzwammen groeien in het wild op de stammen van dode of stervende bomen, maar ze worden tegenwoordig ook in Nederland gekweekt op organisch materiaal zoals stro of houtsnippers. Dit maakt ze het hele jaar door beschikbaar. Ze zijn populair in veel gerechten, van roerbakgerechten en sauzen tot soepen en ovenschotels. Hierbij een simpel recept wat je in een half uurtje op tafel hebt staan. Dit recept is vegetarisch maar je kan er heel makkelijk wat 150 gram kipblokjes in een aparte pan bij bakken zodat de vega als de niet vega een heerlijke snelle simpele maaltijd hebben.

Recept voor Oesterzwammen met penne in een Rode Saus voor Twee Personen

Totale bereidingstijd: Ongeveer 35 minuten

Ingrediënten:

200 gram penne pasta

200 gram oesterzwammen, in reepjes gesneden

1 blik tomatenblokjes (400 gram)

1 kleine ui, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

150 ml kookroom

2 eetlepels olijfolie

Zout en peper naar smaak

Optioneel: verse basilicum en Parmezaanse kaas voor garnering

Bereiding:

Kook de Penne (11-13 minuten)

Breng een grote pan met water aan de kook, voeg een snufje zout toe en kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet opzij.

Bereid de Oesterzwammen (5 minuten)

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de oesterzwammen toe en bak tot ze zacht en lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en zet opzij.

Maak de Rode Saus (10 minuten)

Verhit de overige eetlepel olijfolie in dezelfde pan. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en fruit tot ze zacht en transparant zijn. Voeg de tomatenblokjes toe en laat de saus enkele minuten sudderen.

Voeg Room Toe (2 minuten)

Zet het vuur laag en voeg de kookroom toe aan de rode saus. Roer goed door elkaar en laat het een minuutje sudderen.

Combineer en Breng op Smaak (3 minuten)

Voeg de gebakken oesterzwammen en de gekookte penne toe aan de rode saus. Meng alles goed door elkaar en laat het nog 2-3 minuten op laag vuur staan zodat alle smaken goed mengen. Breng op smaak met zout en peper.

Garneer en Serveer (1 minuut)

Verdeel de romige penne met oesterzwammen over twee borden. Garneer eventueel met verse basilicum en Parmezaanse kaas.

Bekijk ook eens deze workshops