Home Arabisch Muhammara

Muhammara is een bijgerecht uit het Midden-Oosten. Muhammara betekent vrij vertaald ‘de rode’. Eigenlijk is het gewoon een gegrilde rode paprika met walnoten dipsaus. Je kunt de dipsaus aankleden door er bijvoorbeeld wat verse munt, komijnzaadjes, wat olijfolie en wat granaatappel pitjes overheen te strooien. Muhammara is van oorsprong afkomstig uit de Syrische stad Aleppo. Tegenwoordig is muhammara in de hele Arabische en Turkse keuken te vinden.

Ingrediënten:

4 rode paprika’s
1 rode chili peper
120 gram walnoten
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel vers citroensap
2 theelepels gemalen komijn
1/2 theelepel fijn zeezout

Zo nodig: extra zeezout en witte peper naar smaak

Bereidingswijze Muhammara:

Verwarm voor je muhammara de oven (grillstand) voor op 220 graden. Snijd de paprika’s in vier stukken (steel en zaadlijsten verwijderen), besprenkel met de olijfolie en rooster ze 15 minuten in de oven.

Hak de knoflooktenen en de chili peper fijn en snijd de geroosterde paprika in stukjes. (Nb in dit geval laat je het vel na het roosteren aan de paprika zitten. Mocht het vel van de paprika nu toch helemaal zwart geblakerd zijn, haal het er dan wel af). Doe de paprika, walnoten, knoflook, peper, olijfolie, citroensap en komijn in een keukenmachine en draai tot een mooie gladde dipsaus. Breng de muhammara eventueel verder op smaak met extra zout en wat witte peper.

Heerlijk is deze muhammara als bijgerecht bij een Oosterse maaltijd of gewoon als borrelhapje met wat platbrood.

Bekijk ook eens deze workshops