Home Kookworkshops Kookworkshop Veluwse streekgerechten

Kookworkshop Veluwse streekgerechten

door Peter Eemsing
kookworkshop veluwse streekgerechten

Deze kookworkshop Veluwse streekgerechten gebruiken we voornamelijk erkende Veluwse streekproducten in de historische recepten. Vroeger gebruikte men op de Veluwe vaak ingrediënten als lam en schapenvlees omdat dit volop beschikbaar was.

Wat gaan we maken tijdens de kookworkshop Veluwse streekgerechten?

Als voorgerecht kunnen we kruudmoes op de traditionele manier maken of een mooie Veluwse mosterdsoep. Ook bakken we voor tijdens de maaltijd lekkere broodjes.

Natuurlijk staat in het menu het Veluws Pannegie centraal. Het pannegie is van oorsprong een stoofpot met lamsvlees. Het verhaal gaat dat Ies en Gies, twee landlopers, op een dag langs een boerderij kwamen. De boerin aldaar was bezig een stoofschotel klaar te maken. De geur trok de aandacht van beide zwervers. Ze wisten dat bedelen bij deze boerderij geen zin had, dus bedachten ze een list. Ies maakte de stier in de stal los en riep hard: “de stier is los, de stier is los”. Natuurlijk ging toen iedereen op de boerderij achter de stier aan.

Daardoor had Gies de gelegenheid om de vleespot uit het bakhuis te stelen. De beide heren aten zich de buik rond en vielen daarna met de lege pan tussen zich in voldaan in slaap. En zo werden ze gevonden door de boerin die ze vervolgens met de lege pan om de oren sloeg. Het duo nam de benen en kwam nooit meer op de terug. Vleesstoofpotten heten sinds die tijd op de Veluwe ‘Pannegies’.

Dit verhaal over de herkomst van het woord pannegies is al oud. Maar het is helaas niet de ware reden waarom vleesstoofpotten “pannegies” genoemd worden. In het Veluws betekent pannegie gewoon pannetje. En omdat vroeger altijd veel schapen op de Veluwe werden gehouden is hij van oorsprong met lamsvlees. Tegenwoordig kan een Pannegie ook Rund, wild of varkensvlees bevatten.

Als Desert maken we een Appelenpap en een mooie kaasplank met erkende Veluwse streekproducten als kaas, honing en stroop.

Tijdens deze workshop laten we je ook kennismaken met bier van de Veluwse Schavuit en Ijsselcider.

Deze workshop is uitermate geschikt voor beginners en bij mooi weer eten we gezamenlijk de bereidingen aan lange tafels in de boomgaard te Twello.

Kosten en tijdsduur

Deze workshop met diner duurt ongeveer 4 uur.

15-25 personen 62,50 euro per persoon inclusief koffie, thee, fris, bier en wijn.

10-14 personen 75,- euro per persoon inclusief koffie, thee, fris, bier en wijn.

Boeken, reserveren of meer informatie, klik hier

Bekijk ook eens deze workshops