Home Kookworkshops Kookworkshop koken met sous vide

Kookworkshop koken met sous vide

door Christa Dreef
Kookworkshop koken met sous vide

In de kookworkshop koken met sous vide gaan we niet alleen bezig met vlees. Ook het bereiden van groentes laten we ruim aan bod komen. Sous vide komt uit het Frans en betekent: sous = onder en vide is vacuüm. Dus sous vide is het bereiden van voedsel vacuüm getrokken in een waterbad. Voorheen was dit een dure techniek vanuit de industrie en de restaurants, maar tegenwoordig zijn de apparaten zo goedkoop geworden dat het een enorme trend aan het worden is.

Het principe van sous vide is dat een gevacumeerd product (vlees, vis, groenten) in een waterbad wordt gegaard waarvan de temperatuur gelijk is aan de ideale garingstemperatuur van het product. Je hebt er om te beginnen een vacumeerapparaat voor nodig en een sous vide stick of bad die het water exact op temperatuur houdt.

Waar deze installaties vroeger niet voor de particulier beschikbaar waren is er nu een groot aanbod, mede door de komst van de sticks, verkrijgbaar rond de 200 euro. Dat is voor een vacuumapperaat en een sous vide stick.

De grote voordelen van sous vide garen.

Het voordeel van vacuümgaren is dat alle smaken, aroma’s en vocht niet uit de zak kunnen ontsnappen. Kruiden en specerijen zullen intenser van smaak blijken. Ook vitaminen blijven beter behouden. Bij deze wijze van voedsel bereiden krijgt het geen bruine korst zoals bij bakken en frituren het geval is. De maillardreactie treedt niet op. Hierom kan indien gewenst het voedsel na het vacuümgaren voor het serveren kort aangebraden worden. Het uiteindelijke resultaat is dat het voedsel zowel aan de binnen- als buitenzijde even gelijkmatig gaar gemaakt kan worden.

Het tweede grote voordeel is dat je lang voorruit kan werken. Als je eters thuis komen hoef je het vlees alleen nog maar even kort af te grillen/bakken. Ook ideaal bij een bbq feestje. Al je vlees is al gaar, je geeft het alleen nog even een bruin kleurtje voor de smaak en zicht.

Wat doen we tijdens de Kookworkshop koken met sous vide

We leren de basis beginselen van het sous vide koken en vacumeren. Dan gaan we een voorafje maken en een hoofdgerecht met verschillende soorten vlees en groenten, uit het seizoen die we daarna afbakken/grillen op het fornuis of bij mooi weer op een Ofyr of een driepoot bbq.

Voor het desert gaan we nog spelen met een smoker, we roken bepaalde kazen en stellen een kaasplankje samen of we maken een compositie met (gerookt) ijs.

Demonstratie filmpje gemaakt door koksland.nl voor Wartmann

Kosten en tijdsduur

Deze workshop met diner duurt ongeveer 5 uur en bij mooi weer eten we in de tuin.

15-25 personen 75 euro per persoon inclusief koffie, thee, fris, bier en wijn.

10-14 personen 85 euro per persoon inclusief koffie, thee, fris, bier en wijn.

Boeken, reserveren of meer informatie, klik hier

Bekijk ook eens deze workshops