de Kookworkshop nl | online kookworkshops van Koksland nl | Apeldoorn & Twello

Kippensoep met prei en taugé

Al eeuwenlang wordt kippensoep gegeven aan mensen die verkouden of grieperig zijn. Kippensoep wordt ook wel ‘de Joodse penicilline’ genoemd omdat het vele malen goedkoper is dan het gebruik van medicijnen. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat kippensoep echt werkt bij griep en verkoudheid. Het  verkwikt en maakt de luchtwegen vrij. De component carnosine in kippensoep is daarvoor verantwoordelijk.
De prei en de taugé maken de soep in dit recept heerlijk fris en knapperig. Dit recept is voldoende voor 8-10 borden soep.

Ingredienten Kippensoep:

Voor de bouillon:
6 kippenpoten of een grote soepkip
2 winterwortels
4 stengels bleekselderij
1 flinke preistronk
1 grote ui
2 knoflooktenen
15 gram verse selderij
5 gram verse dragon
5 gram tijm
2,5 liter water
20 gram roomboter
2 theelepels zeezout
2 theelepels zwarte peper korrels
4 laurierblaadjes
Voor de soepvulling:
2 stronken prei
150 gram tauge

Bereidingswijze Kippensoep:

Snij de ui, bleekselderij, prei en wortels fijn in je keukenmachine of met de hand.
Smelt de boter in een grote soeppan. Braad de kippenpoten ronddom bruin en voeg het zout en peper toe. Rits de blaadjes van de tijmstengels en knip de selderij en dragon klein en voeg alles toe aan de pan. Doe de groenten vervolgens in de pan en giet er 2,5 liter water bij. Breng aan de kook en laat op een laag vuur doorpruttelen gedurende 2,5 uur.
Haal de poten uit de bouillon en zeef de bouillon. Pluk het vlees van de kip en trek uit elkaar, snijd de twee stronken prei heel fijn.
Kook de gezeefde bouillon iets in en breng verder op smaak met wat zout en peper. Voeg de kipstukjes toe tezamen met de prei en kook 5 minuten. Voeg vervolgens de taugé toe, kook 1 minuut mee en zet het vuur vervolgens uit. Doe de deksel op de pan en serveer binnen 30 minuten.

Heerlijk met warm zelf gebakken brood en roomboter!

 

 

Mobiele versie afsluiten