Home Indonesisch Indonesische rijsttafel met rendang

Indonesische rijsttafel met rendang

door Peter Eemsing
Indonesische rijsttafel met rendang

Als je zin of tijd hebt is het heerlijk om een mini Indonesische rijsttafel te maken met rendang, pittige savooikool en romige prei en witte rijst. We hebben hier een heerlijk recept gemaakt waar je veel mensen van kan laten genieten.

Indonesische rijsttafel met rendang voor 4 personen.

Ingrediënten Voor de Rendang:
   • 800 gram sukadelappen, in blokjes
   • 400 ml kokosmelk
   • 2 stengels citroengras, gekneusd
   • 4 kaffir limoenblaadjes
   • 2 eetlepels tamarindepasta
   • 2 eetlepels bruine suiker
   • Zout naar smaak
   • Plantaardige olie

Voor de Kruidenpasta:
   • 6 sjalotten, grof gehakt
   • 4 teentjes knoflook, grof gehakt
   • 3 rode chilipepers, ontpit en grof gehakt
   • 5 cm gember, geschild en gehakt
   • 5 cm laos (galangawortel), geschild en gehakt
   • 1 theelepel kurkuma

Voor de Bijgerechten:
   • 1 savooikool, in reepjes gesneden
   • 2 preien, in ringen gesneden
   • 2 kopjes witte rijst

Voor Pittige Savooikool:
   • 1 eetlepel chili vlokken (of naar smaak)
   • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
   • 1 eetlepel sojasaus
   • 1 eetlepel sesamolie

Voor Romige Prei:
   • 2 preien, schoongemaakt en in ringen gesneden
   • 1 eetlepel plantaardige olie of boter
   • 200 ml kokosmelk
   • 1 teentje knoflook, fijngehakt
   • Zout en peper naar smaak
   • Optioneel: snufje nootmuskaat of kerriepoeder voor extra smaak

Bereidingswijze Indonesische rijsttafel met rendang:


Rendang maken

Kruidenpasta maken: Pureer de sjalotten, knoflook, chilipepers, gember, laos en kurkuma in een blender tot een gladde pasta.

Vlees aanbraden: Verhit wat olie in een grote pan en bak de sukadelappen rondom bruin (ongeveer 10 minuten). Haal het vlees uit de pan en zet apart.

Kruidenpasta fruiten: In dezelfde pan, fruit de kruidenpasta tot het geurig is (ongeveer 5 minuten).

Vlees toevoegen: Voeg de sukadelappen weer toe aan de pan met de kokosmelk, citroengras, kaffir limoenblaadjes, tamarindepasta, bruine suiker en zout.

Langzaam koken: Laat de rendang op laag vuur sudderen tot het vlees erg zacht is en de saus dik is, dit kan tot 3 uur duren. Roer af en toe.

Pittige Savooikool:


Savooikool bereiden: Verhit de sesamolie in een pan en voeg de savooikool toe. Bak tot het zacht begint te worden (ongeveer 5 minuten).

Kruiden toevoegen: Voeg de knoflook en chili vlokken toe en bak nog eens 5 minuten. Roer de sojasaus erdoorheen en bak nog 1-2 minuten. Haal van het vuur.

Romige Prei:


Prei voorbereiden: Verhit de olie of boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de preiringen toe en bak ze ongeveer 5 minuten tot ze zacht beginnen te worden.

Kruiden toevoegen: Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak nog een minuut, zorg ervoor dat de knoflook niet verbrandt.

Kokosmelk toevoegen: Giet de kokosmelk over de prei. Roer goed door en breng het mengsel aan de kook.

Sudderen: Zet het vuur laag en laat de prei sudderen in de kokosmelk tot het mengsel dikker wordt en de prei volledig gaar is, dit duurt ongeveer 10-15 minuten. Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.

Op smaak brengen: Voeg zout, peper en eventueel nootmuskaat of kerriepoeder toe naar smaak. Roer goed door.

Rijst:
Kook de witte rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Serveren
Serveer de rendang met de pittige savooikool, romige prei en een portie witte rijst op een bord.

Bekijk ook eens deze workshops