Op de echte Hawaiaanse Poké Bowl hoort de inamona topping te zitten. De Poké Bowl trend van tegenwoordig is helaas vaak niet meer dan wat fijngesneden groente’s, wat olie en azijn en met een beetje mazzel iets van vis. Ook in de meeste restaurants maken ze hier regelmatig een kleurrijk trendy ‘smakeloos’ potje van. Inamona is ook regelmatig in gebruik bij de Japanse keuken, bijvoorbeeld als topping op sushi. De Inamona topping geeft het geheel een mooie zacht bittere en zilte smaak.
Inamona maak je van 2 ingrediënten:
1
2
Inamona maken
Zelf Inamona maken is niet moeilijk, zorg er voor dat je de Kemirinoot in huis hebt en het zout. De kemirinoot mag je niet rauw gebruiken, hij is zelfs licht giftig. Rooster de noten in hun bast ongeveer 15 minuten op 160 graden in je oven. Als de basten open gaan kan je de nootjes eruit halen en laten afkoelen. Heb je gepelde noten zijn deze vaak al gebrand en kan je ze ruw choppen en in een koekenpan roosteren. Laat ze niet verbranden!
Maal of meng de afgekoelde geroosterde noten met je zout in een keuken machine grof zodat je mooi de structuur van de noot en het zout voor je topping. Bij te lang malen krijg je inamonameel en dan kan je het gebruiken als bindmiddel 😉
Geen Kemiri noot en geen Alaea zout?
Als vervanger van de noot denk je vaak aan de Macademia noot, deze is alleen heel erg anders van smaak. Ik zou dan voor de gedroogde walnoot gaan. Als de walnoot van de boom komt bevat hij veel bitter blauwzuur en door het drogen gaat de de zure smaak verminderen. Als vervanger van het Alea zout kan je dan het beste Keltisch zeezout kopen wat ook de smaak van aarde en klei in zicht heeft. Het mist alleen dan wat kleur.
Waar is de chili en peper dan
Dit is een smaak kwestie. Wil je het wat pittiger hebben kan je dit bijvoegen, het hoort alleen niet in de traditionele Inamona.