Home Arabisch Hummus snel maken

Hummus snel maken

door Christa Dreef
Hummus snel maken

Hummus is een populaire Midden-Oosterse dipsaus gemaakt in de basis van kikkererwten, tahin, knoflook en citroensap. We delen hier een zeer eenvoudig en snel te maken recept. Wij maken dit recept meestal in de high speed blender van Wartmann, te verkrijgen via onze website.

Hummus is afkomstig uit de Levant, als onderdeel van de Libanese keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Ook in Europa, waaronder Nederland en België, wordt het steeds meer gegeten. Het is bijna overal verkrijgbaar in verse vorm of in blik.

Hummus wordt onder andere met pitabrood en Turks brood gegeten. Over een bord hummus wordt meestal wat olijfolie gegoten. Zo’n bord wordt bovendien vaak versierd met wat peterselie, groenten en/of (saus van) scherpe peper. Hummus wordt ook als dip bij falafel geserveerd.

Hummus is er in veel varianten, elke streek, elke kok en soms elke familie heeft zijn geheime eeuwenoude recept. Als je het echt authentiek wil doen laat je de kikkererwten langzaam wellen en maak je natuurlijk de tahin ook zelf.

Ingrediënten hummus voor 4-6 personen:

  • 240 gram kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld)
  • 3 el tahin (tahin is een pasta van geroosterd sesamzaad en olie)
  • 3 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1/4 tl witte peper
  • 2 el water
  • Voor de garnering:
  • 1 el olijfolie
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1/4 tl paprika poeder

Bereidingswijze hummus

Doe de kikkererwten , tahin, knoflook, citroensap zout en peper en 2 el water in de blender van en pureer alles tot een gladde saus. Voeg zonodig nog iets water toe. Schep het mengsel in een ondiepe schaal , maar een kuiltje in het midden en schenk daarin de olijfolie, garneer met het paprikapoeder en strooi de fijngehakte peterselie erover.

Wil je kennis maken met de keuken uit het Midden-Oosten? Volg dan een kookworkshop bij: https://dekookworkshop.nl

Aanbiedingen

Bekijk ook eens deze workshops