Home Eenpans recepten Hollandse andijviestamppot

Hollandse andijviestamppot

door Peter Eemsing
Hollandse andijviestamppot

Hollandse andijviestamppot. In deze kille en grijze dagen waarop de regen zachtjes tegen de ramen tikt, wil je gewoon heerlijk comfort food, en avondeten dat warmte en gezelligheid uitstraalt. Wat is er dan beter dan een klassieke Hollandse andijviestamppot met sappige slavinken en rijke jus? Dit recept is perfect voor zo’n dag en brengt het beste van de Nederlandse keuken naar jouw eettafel. Geschikt voor 2 personen, is dit gerecht niet alleen heerlijk maar ook eenvoudig te bereiden.

Ingrediënten Hollandse andijviestamppot voor twee personen:


   • 500 gram kruimige aardappelen
   • 300 gram gesneden andijvie
   • 100 ml melk
   • 50 gram boter
   • Zout en peper naar smaak
   • 2 slavinken
   • 1 eetlepel plantaardige olie of boter (voor bakken)
   • 200 ml runder- of groentebouillon
   • Optioneel: nootmuskaat

Bereiding:


Begin met het schillen en snijden van de aardappelen in gelijke stukken. Kook de aardappelstukken ongeveer 20 minuten in water met wat zout, tot ze zacht en gaar zijn.
Terwijl de aardappelen koken, verhit je een eetlepel olie of boter in een koekenpan. Bak hierin de slavinken rondom bruin in ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat de slavinken 15 minuten sudderen op laag vuur. Haal daarna de slavinken uit de pan en houd ze warm. Laat de jus in de pan inkoken tot de gewenste dikte is bereikt.
Was ondertussen de andijvie en laat deze goed uitlekken.
Giet de gekookte aardappelen af en laat ze even droogstomen. Voeg dan 100 ml melk en 25 gram boter toe, en stamp het geheel tot een gladde puree. Breng op smaak met zout, peper en optioneel een snufje nootmuskaat.
Meng ten slotte de rauwe andijvie door de aardappelpuree.
Serveer de warme stamppot met de sappige slavinken en giet de rijke jus eroverheen.

De totale bereidingstijd bedraagt ongeveer 40-45 minuten. 

Bekijk ook eens deze workshops