Home Eenpans recepten Cottage Pie
cottage pie

Cottage Pie is een traditioneel Brits gerecht, vergelijkbaar met Shepherd’s Pie, maar dan traditioneel gemaakt met rundvlees in plaats van lams- of schapenvlees. De naam “Cottage Pie” werd in de 18e eeuw al gebruikt, omdat het een populair gerecht was onder de landarbeiders die in cottages woonden. Het gerecht bestaat uit een laag gekruid en gestoofd rundvlees, bedekt met een laag aardappelpuree.

Hier is een eenvoudig recept voor Cottage Pie voor twee personen

Ingrediënten Cottage Pie:


300-400 gram hacheevlees (zoals riblappen of sukadelappen)
2 middelgrote uien, fijngesneden
2 wortelen, in kleine blokjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 eetlepel tomatenpuree
500 ml runderbouillon
1 laurierblad
Enkele takjes verse tijm of ½ theelepel gedroogde tijm
500 gram aardappelen, geschild en in stukken
50 ml melk
25 gram boter
Zout en peper naar smaak
Olijfolie

Bereiding:


Voorbereiding vlees (2,5 – 3 uur):
Bestrooi het vlees met zout en peper.
Verhit olijfolie in een pan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan.
Fruit in dezelfde pan de uien, wortelen en knoflook tot ze zacht zijn.
Voeg het vlees weer toe, samen met de tomatenpuree, bouillon, laurier en tijm.
Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat het geheel 2 tot 3 uur sudderen tot het vlees mals is.

Voorbereiding aardappelpuree (30 minuten):
Kook de aardappelen in water met zout tot ze gaar zijn.
Giet af en pureer met melk en boter tot een gladde puree. Breng op smaak met zout en peper.

Samenstellen en bakken (30 minuten):
Verwarm de oven voor op 190°C.
Schep het gestoofde vlees in een ovenschaal.
Verdeel de aardappelpuree over het vlees.
Bak 20-25 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.

Bekijk ook eens deze workshops