Zin in een lekker soepje dat zowel simpel als super Portugees is? Dan moet je zeker Caldo Verde eens proberen, wat eigenlijk gewoon “groene bouillon” betekent. Deze soep is een echte klassieker, vooral in het noorden van Portugal, en staat bekend om z’n heerlijke eenvoud. Met een mix van boerenkool (ja, dat maakt ‘m lekker groen), aardappelen, ui, knoflook en een scheutje olijfolie heb je al bijna alles wat je nodig hebt. En natuurlijk mag de chorizo niet ontbreken voor die extra kick, maar als je die niet hebt, geen stress! Een beetje grillworst of saucijsje kan ook prima, gewoon even lekker kruiden met wat gerookt paprikapoeder, knoflookpoeder en een snufje cayennepeper voor die typische chorizo vibe.
Hieronder vind je de how-to-do voor een pan vol Caldo Verde, goed voor zo’n 4 personen, en natuurlijk met een veggie twist als je daar zin in hebt.
Wat heb je nodig voor Caldo Verde?
Voor de soep:
- 400 gram boerenkool, lekker fijn gesneden
- 6 middelgrote aardappels, geschild en in blokjes
- 1 grote ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, ook fijngehakt
- 1,5 liter kippen- of groentebouillon
- 3 eetlepels olijfolie
- Zout en peper, zo veel je wilt
Voor de topping:
- 200 gram chorizo, in dunne plakjes (voor de vleesliefhebbers)
- 200 gram kastanjechampignons, in plakjes (voor de veggie versie)
En dan… aan de slag!
- Pak een grote soeppan en zet ‘m op middelhoog vuur met 2 eetlepels olijfolie. Fruit de ui en knoflook tot ze lekker zacht zijn.
- Doe de aardappelblokjes erbij en bak ze even mee, zo’n 2 minuutjes.
- Tijd voor de bouillon! Laat alles lekker pruttelen op een laag vuurtje, zo’n 20 minuutjes, tot de aardappels zacht zijn.
- Zet je staafmixer (of blender) aan het werk en pureer de soep tot een glad geheel.
- Boerenkool erbij en nog even laten koken, zo’n 5-10 minuten, tot het net lekker zacht is. Afmaken met een beetje zout en peper.
- Voor de vleeseters: bak de chorizo in een koekenpan tot het lekker knapperig is en laat het even uitlekken.
- En voor de veggies: bak de champignons in wat olijfolie tot ze mooi goudbruin zijn. Beetje peper en zout erbij en klaar.
- Schep de soep in kommen en doe er een paar plakjes chorizo of een handje champignons bovenop.
Wil je de Caldo Verde helemaal afmaken? Een scheutje olijfolie en wat versgemalen zwarte peper erbij, en serveer met een stuk knapperig brood. Echt, je gaat het heerlijk vinden!